BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Maliki'ye ağzının payını verdi!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında Irak ve Suriye yönetimlerini eleştiri yağmuruna tuttu

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Maliki'nin 'Türkiye içişlerimize karışıyor' açıklamalarına da sert yanıt verdi:

"Irak'la yakından uzaktan ilişkisi olmayanlarla hoşgeldiniz diyeceksiniz, onları ağırlayacaksınız, onlara sesiniz çıkmayacaksınız, sınır komşunuz Türkiye'ye bizim içişlerimize karışıyor diyeceksiniz. Bu nasıl bir siyaset anlayışıdır"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında dış politikaya yönelik açıklamalarda bulundu. Irak ve Suriye yönetimlerini eleştiri yağmuruna tutan Başbakan Erdoğan'ın öncelikli hedefi ise Irak Başbakanı Maliki oldu:

"Maliki'nin Türkiye bizim içişlerimize karışıyor yaklaşımını da çok çirkin ve talihsiz bir açıklama olarak görüyorum. Teskereyi hatırlayın. Irak'taki kardeşlerimiz istemediği için biz Irak'a girmedik. Aksi takdirde Türkiye'de Irak'ta olacaktı. Çünkü biz istenmediğimiz yerde olmayız. Maliki'nin şunu bilmesi gerekirdi. Siz mezhep kavgası içinde eğer Irak'ta böyle bir çatışma sürecini başlatırsanız, bizim buna sessiz kalmamız mümkün değil. Çünkü biz sizlerle sınır komşusuyuz, akrabalık ilişkilerimiz var. Hepsinin ötesinde tarihten gelen kültürel bağlarımızında bir anlamı var. Sizler Irak'la yakından uzaktan ilişkisi olmayanlarla hoşgeldiniz diyeceksiniz, onları ağırlayacaksınız, onlara sesiniz çıkmayacaksınız, sınır komşunuz Türkiye'ye bizim içişlerimize karışıyor diyeceksiniz. Bu nasıl bir siyaset anlayışıdır. Bu nasıl bir ülke yönetimi anlayışıdır.Önce söylediklerini kulaklarının duyması lazım. Onun için talihsiz bir açıklama diyorum.

Bakanlarınızın evlerinin önüne tank yerleştirirseniz herhalde kimse size adil bir yönetimsiniz demez. Bakanlar sabah bakıyor ki evin önünde tank var, namluyu eve yöneltmiş. Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı aynı şekilde. Böyle bir yönetim anlayışı olur mu. Bunları maalesef Irak yönetimi sergiledi.

SURİYE'YE KERBELA ÖRNEĞİ

Suriye'de azınlığın çoğunluğa hükmettiği değil, zulmettiği değil, halkın taleplerine uygun bir idarenin oluşmasını samimiyetle savunuyoruz. Irak'ta bir mezhep çatışmasının çıkmasına sebep olanlar, tıpkı Kerbela'da Peygamber Torunu'nun kanını akıtan Yezid gibi tarihin sayfalarına bir kara leke olarak yazılırlar dedim. Kim kim ibadet eden kardeşini katlediyorsa o Yezid'in izindedir. Halepçe'de kürtler kimyasal silahlarla katledildiğinde acıyı yüreğimizde hissettik. Onu bu ülke yapmadı. Ülkemizde yapılan seferberlik, harcanan para ortada. Altınköprü'de Türkmenler katledildiğinde, bize saldırılmış gibi üzüldük. Köylerde, camilerde sünniler toplu halde katledildiğinde yasını bizde tuttuk. Kerbela'da Necef'te, ibadet eden Şii'lere yönelik saldırılara telin ettik.

Biz Irak Başbakanı Maliki'ye ve Iraklı yetkililere uyarılarımız yaptık. Umuyor ve inanıyorum ki, Irak yönetimi Türkiye'nin dostane tavsiyelerine kulak verir ve Irak halkının çile çekmesine fırsat vermez.