BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,89
ALTIN 2.431,97
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan köklü değişiklik planlıyor

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa değişikliği için siyasi partilerin somut önerilerde bulunmasını istedi. Erdoğan'ın köklü değişiklikler planladığını söyledi.

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA- TBMM Başkanı Köksal Top tan Anayasa değişikliği için devrede. Toptan, Anayasa değişikliği için TBMM’de temsil edilen partilerin değişiklik önerilerini somut bir şekilde metin haline getirip, kendisine ulaştırması çağrısında bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la önceki gün anayasa değişikliği konusunda nasıl bir süreç izleneceğine dair bir görüşme yapan TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Türkiye'nin bir anayasa değişikliğine ihtiyacı var. Toplumun bütün kesimlerinden bu anayasa değişikliği ihtiyacı ortaya konuluyor" dedi.

KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER PLANLANIYOR
Toptan, Altındağ Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nu ziyaretinde konuşla ilgili soruları yanıtladı. Toptan, şunları söyledi:

“Sayın Başbakan ile görüşmemizde Başbakan'ın daha önce kamuoyuna açıkladığı ve Anayasa değişikliği konusunda uzlaşma arayacağımız dediği konuları konuştuk. Bildiğiniz gibi bunlar ombudsmanlığın, daha önce çıkarmış olduğumuz kanun Anayasa değişikliği gerektirdiği için Anayasa'da yapılacak değişiklik ombudsmanlıkla ilgili değişiklik. İkincisi, Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu ile ilgili yapılacak değişiklikler. Orada Sayın Başbakan parti içi demokrasinin daha iyi işlemesi bakımından bir takım değişiklikler düşündüğünü söyledi. Bireysel başvuru ile ilgili bir Anayasa değişikliği... Bunları konuştuk...”

[PAGE]



“UZLAŞMA ARAYACAĞIM”
Toptan önümüzdeki süreçte bu konularla ilgili öneriler gelebileceğini de bildirdi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Böyle bir anayasa değişikliğinin parlamentomuzda, bütün tarafların, bütün grupların uzlaşma ile çözmesi için gayret sarf edeceğim. Belki eylül ayında bizim başlattığımız ve 1 Ekim’e kadar süre verdiğimiz Uzlaşma Komisyonunda istediğimiz sonucu elde edemememiz, ortada üzerinde çalışılabilecek somut bir metin olmadığı için olabilir. O nedenle elimizde somut bir metin olursa, nelerde değişiklik istendiği ile ilgili çok açık bir metin olursa, o metin üzerinde uzlaşma arayışı daha somut sonuçlar verebilir. Daha çabuk sonuç elde edilebilir diye düşünüyorum."

“İHTİYAÇ VAR”
23 Nisan özel oturumunda anayasa değişiklikleri konusunda görüşlerini açıklayacağını belirten Toptan, “Türkiye'nin bir anayasa değişikliğine ihtiyacı var. Toplumun bütün kesimlerinden bu anayasa değişikliği ihtiyacı ortaya konuluyor. Benim bildiğim kadarıyla Yargıtayın, Barolar Birliğinin, Odalar Birliği başta olmak üzere sivil toplum örgütlerinin, TÜSİAD'ın anayasa değişikliği önerileri var. Ortaya konulacak olan teknikle kurulabilecek bir uzlaşma komisyonu, toplumun bu kesimlerini dinlemek suretiyle bir çalışma yaparsa Türkiye'nin ihtiyacı olan önemli bir anayasa değişikliği gerçekleşebilir diye düşünüyorum” dedi.