BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.441,94
HABER /  DÜNYA

Erdoğan haklı çıktı Esad ve IŞİD arasında şok anlaşma!

SURİYE Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın IŞİD'den petrol satın aldığı iddiası doğru çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce Esad'ın IŞİD petrolünü satın aldığını açıklamıştı.

Abone ol

İNGİLTERE'de yayınlanan Daily Telegraph gazetesi, daha önce haberleştirdiği, Suriye yönetiminin IŞİD'den petrol satın aldığına dair iddiaların, ele geçirilen yeni belgelerle kanıtlandığını öne sürdü.

Telegraph bu iddiaları iki yıl önce haberleştirmişti.

Gazete, Amerikan Özel Kuvvetleri'nin operasyonu sonucu, IŞİD'in petrol işlerini düzenleyen Abu Sayyaf'a ait bazı belgelerin ele geçirildiğini, bu belgelerin 'aradaki ticaretin boyutunu ortaya koyduğunu yazdı'.

Bu belgelerin ABD'deki Washington Post gazetesi tarafından görüldüğünü aktaran gazete, buna göre, Suriye yönetiminin IŞİD'e her ay fazladan 40 milyon dolar kazandırdığını yazdı.

Haberde özetle şu ifadeler yer alıyor:

"En yüksek satış rakamları 2014 sonundan, 2015 başına kadarki dönemde gerçekleşti. ABD Maliye Bakanlığı'na göre bu dönemde IŞİD her ay 40.7 milyon dolar kazandı ve bu kazancın büyük bölümünü Suriye yönetimine satışlardan elde etti.

IŞİD'in maliye yetkililerinden Abu Sayyaf'a gönderilen 11 Şubat 2015 tarihli bir notta, Beşar Esad rejimiyle bağlantılı iş adamlarıyla yatırım anlaşması ilişkileri konusunda yönlendirme talep ediliyor.

Belgeler, hükümet kontrolündeki alanlar ve IŞİD kontrolündeki alanlar arasında kamyonların geçişi ve iki taraf boyunca uzanan petrol hatlarıyla ilgili anlaşmaların bulunduğunu ortaya koyuyor.

Belgeler ayrıca, Abu Sayyaf'ın, IŞİD'in ele geçirdiği petrol rafinerilerinde çalışan memurlardan kurtulmak yerine, onlarla kalmaları için yüksek maaşlar sunduğunu da ortaya çıkartıyor."

Gazete, IŞİD'in bu yüksek kazancının, Sayyaf'ın 2015'te Batılı güçler tarafından evine yönelik gerçekleştirilen bir operasyonda öldürülmesine kadar devam ettiğini yazıyor.

ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk jetlerinin Rus uçağını düşürmesi sonrası Esad ile IŞİD arasındaki anlaşmayı açıklamıştı. Erdoğan,  IŞİD petrolünün asıl alıcısının Suriye'deki Beşar Esad rejimi ve "o rejimin destekçileri" olduğunu söylemişti.

Erdoğan, "Diyorlar ki, Türkiye DEAŞ'den petrol alıyor. Yazıklar olsun. Türkiye'nin petrolünün de, doğalgazını da aldığı yerler bellidir. Bu iddiayı ortaya atanlar ispatla mükelleftir. DEAŞ çıkardığı petrolü Esad'a satıyor. Parayı da oradan alıyor. Para kaynağı da belli. Biz bu noktaya gelmek istemezdik. IŞİD'in finans gücünün ardında bir yere aranacaksa Esad rejimi olmalıdır. DEAŞ  petrolünü bize değil, Esad'a sor" diye konuşmuştu. 

Suriye savaşı petrol haritası

ABD RAPORU DA ERDOĞAN'I DOĞRULAMIŞTI

Aynı dönemde, ABD Hazine Bakanlığı'nın yayınladığı bir rapor da Erdoğan'ı haklı çıkarmıştı.

ABD Hazine Bakanlığı'nın 25 Kasım 2015 tarihli raporunda, Esad rejimi lehine yasadışı ticaret yapan dört kişi ve altı kuruluşu kara listeye aldığını açıkladı. 

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Kıymetler Kontrol Ofisi tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, kara listeye alınanlardan birinin de, IŞİD'in çıkarttığı petrolün Suriye'deki Esad rejimine satılmasını sağlayan bir "aracı" olduğu açıklandı. 

ABD Hazine Bakanlığı açıklamasında, Suriye hükümeti adına hareket eden George Haswani ve onun kontrolündeki HESCO adlı şirketin kara listeye alındığı belirtildi. Açıklamada, "Haswani, Suriye rejiminin IŞİD'den petrol satın almasına aracılık eden bir Suriye vatandaşıdır. HESCO ise, IŞİD kontrolü altındaki yerleşim yerlerinde, enerji üretimi alanında faaliyet gösteren bir Suriye mühendislik ve inşaat şirketidir" denildi. 

Açıklamada, Avrupa Birliği'nin de Haswani'yi Mart 2015'te kara listeye almış olduğu vurgulandı.