BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,68
ALTIN 2.407,47
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan geri adım atmayacağını söyledi

Tunus'ta konuşan Başbakan Erdoğan, Taksim Gezi Parkı'ndaki Topçu Kışlası projesini sürdüreceklerini vurguladı. Protestocuların arasına 'teröristlerin' sızdığını iddia eden Erdoğan, AKM yerine opera binası yapılacağını da söyledi.

Abone ol

Tunus ziyareti sırasında Türkiye'deki yaygın protesto hareketlerini değerlendiren Başbakan Tayyip Erdoğan, Taksim Gezi Parkı'na Topçu Kışlası projesini uygulamakta kararlı olduklarını vurguladı.

Erdoğan, göstericilerin kışkırtıldığını iddia ederek, polis müdahalesindeki aşırı sertlikler konusunda "Özrümüzü dile getirdik" diye konuştu.

Erdoğan'ın akşam saatlerinde bekleniyor.

Taksim Gezi Parkı'nı mesken tutan göstericiler, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'la görüşmüş ve başında Topçu Kışlası Projesi'nin iptalinin yer aldığı bir yayınlamıştı.

Topçu Kışlası projesi

Erdoğan, Tunus Başbakanı Kaid el Sebsi ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, kitlesel protestoların kıvılcımlandığı Taksim Gezi Parkı'yla ilgili olarak şöyle konuştu: "Taksim projemiz tarihi, çevreyi ve kültürü bir arada toplayan bir projedir. Bu proje, İstanbul'a çok güzel bir ortam oluşturacaktır. Tarihi ve kültürel bilinci güçlendiren bir proje olacaktır."

"Burada Topçu Kışlası var mı, yok mu?" diye devam eden Erdoğan, "Orada yapılmış olan Topçu Kışlası'nın yerine yapılmış olan şu anki uygulamayı aslına döndürüyoruz. Gerçekten mimarisiyle muhteşem bir eseri yeniden yapıyoruz. Dünyanın neresine giderseniz gidin, bu tür tarihi eserler aslına uygun olarak yapılır ve bununla gurur duyulur" ifadelerini kullandı.

Taksim'e "çevre duyarlılığı içinde müdahalede" bulunacaklarını söyleyen Başbakan, protestoculara şöyle seslendi: "Samimi vatandaşlarımızın arasına kimlerin karıştığını da bilmemiz gerekir. Bu vatandaşları, ülkeyi ve çevreyi korumaya davet ediyorum."

Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılmasının ardından büyük bir opera binası yapılacağını da sözlerine ekledi.

Polis müdahalesi

Polisin aşırı şiddet kullandığı iddialarıyla ilgili olarak, Başbakan Yardımcısı Arınç'ın "" yaptığını dile getiren Erdoğan, şöyle dedi: "Bu iş aşırı kullanılmış gazla alakalıysa onunla ilgili özrümüzü dile getirdik. Bunları teyit etmemiz gerekiyor. Dünyada hiçbir yer yok ki, gelişmiş ülkeler de dahil, göz yaşartıcı gaz kullanmasın. Hiçbir hak, hukuk dışı yollarla aranamaz. Tüm haklar hukuk içerisinde aranır. Eğer toplantı yapacaksanız bu işin yeri bellidir, gider orada yaparsınız. Ancak istediğim yerde miting yaparım, yakarım, yıkarım derseniz buna müsaade edilmez."

22 buçuk milyon oy alan partisi hakkında kapatılma davası açıldığını hatırlatan Erdoğan, "Biz mücadelemizi demokratik olarak verdik ve sonra da yargı kararını verdi" diye konuştu.

Erdoğan, protesto hareketleriyle ilgili sözlerini şöyle tamamladı: "Biz çoğunluğun azınlığa tahakkümüze karşıyız fakat azınlığın çoğunluğa tahakkümünü hiç kabul edemeyiz. Bilmemiz gerekiyor ki yapmamız gereken şey hukuku korumaktır ve İstanbulumuzun doğal güzelliklerini de korumamız gerekiyor."