BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,83
ALTIN 2.409,67
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan: Durmuş Yılmaz kendi işine baksın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası'nın eski başkanı Durmuş Yılmaz'ın faiz konusunda BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamalara sert tepki gösterdi, Yılmaz, "Kısa vadeli faiz silahıyla ülkenin uzun vadeli yapısal sorunları çözülemez" demişti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın eski başkanı Durmuş Yılmaz'ın faiz konusunda BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamalara sert tepki gösterdi.

Durmuş Yılmaz, BBC Türkçe'den Enis Şenerdem'e dün verdiği mülakatta, "Merkez Bankası'nın gücü abartılıyor. Kısa vadeli faiz silahıyla ülkenin uzun vadeli yapısal sorunları çözülemez" demiş, ekonomideki tüm sorunların çözümünün de para politikasında aranmaması gerektiğini ifade etmişti.

Yılmaz, "Düşük faiz ekonomik büyümenin yegane sebebi olsaydı bugün Avrupa'da ekonominin hızlı büyümesi gerekirdi, Amerika'nın hızlı büyümesi gerekirdi" diye konuşmuştu.

Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Ebubekir Kitta'yla düzenledikleri basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Durmuş Bey kendi işine baksın." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Onu muhatap alıp da burada herhangi bir şey söyleyecek halim yok. Kendisinin başarı grafiğini gayet iyi bilen birisiyim. Onların dönemi bizim faizle mücadelemizde çok farklı bir mücadeleyi sürdürdüğümüz dönem olmuştur. Kendi maharetleri değildir. Bizim özel gayretlerimizdir.

"Düşük faiz, büyüme oranındaki tespitleri de çok yanlış. Gerek ABD'yi bu şekilde değerlendirmesi ayrı bir yanlış. Şu anda ABD'yi az büyüyen bir ülke olarak nitelemek bir insanın bakar kör olmasıdır. Şunu sormak lazım. Şu anda ABD'de faiz oranı nedir, enflasyon nedir? Bunu bir öğrensin. Acaba büyüme oranları bize göre nedir? Buna bakmak lazım."

'Kurumlara güven zayıflamamalı'

Merkez Bankası'nın eski Başkanı Durmuş Yılmaz, BBC Türkçe'ye verdiği mülakatta, siyasilerin faiz politikasına yönelik eleştirilerinin fayda sağlamayacağını ifade etmişti.

Türkiye ekonomisinin potansiyel büyüme oranının yüzde 5 civarında olduğunu hatırlatan Yılmaz, son birkaç yılda büyümenin yüzde 3-3,5 düzeyinde kalmasının siyasi otoriteyi rahatsız etmesinin anlaşılabilir bir durum olduğunu söylemişti.

Sürdürülebilir ekonomik büyüme için düşük faizin tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Yılmaz, "Merkez Bankası'nın gücü kuvveti biraz fazla abartılıyor... elindeki aygıt belli. Kısa vadeli faiz ve makro ihtiyati tedbir dışında bir şey yok. Merkez Bankası kısa vadeli faiz politikasıyla ülkenin verimliliğini artıracak eğitim reformunu gerçekleştiremez" diye konuşmuştu.

Durmuş Yılmaz siyasi kanattan gelen eleştirilerin ekonomiye yansımasının da olumsuz olabileceğini ifade etmiş, "Kurumlara olan güvenin zayıflamaması lazım. Kurumlara güven zayıfladığında elde edilen başarılarda bir gerileme oluyor" demişti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın geçtiğimiz hafta "Ocak ayı enflasyonu beklentinin çok altında kalırsa ara bir toplantı ile faiz indirebiliriz" açıklamasını da değerlendiren Durmuş Yılmaz, "Bunlar ağrı verici şeyler. Normal işleyen bir sistemde bu tür şeylere tevessül edilmemesi lazım" ifadelerini kullanmıştı.

Geçtiğimiz hafta hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan, hem de hükümet yetkililerinden Merkez Bankası'nın faiz indirmesi gerektiği yönünde açıklamalar gelmişti.