BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.400,85
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan da topu Yargıtay'a attı

'Balyoz Darbe Planı' davasında verilen cezalara ilişkin fikri sorulan Başbakan Erdoğan 'Yargıtay' dedi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Balyoz Darbe Planı" davasında emekli kuvvet komutanlarına verilen cezaları değerlendirdi, topu Yargıtay'a attı:

''Süreç henüz devam ediyor. Şimdi Yargıtay süreci var. Dolayısıyla burada bizim yargı sürecine müdahale olarak telakki edilebilecek bir değerlendirmeyi yapmamız doğru olmaz. İyi veya kötü olup olmadığıyla alakalı da gerekçeyi ilk derece mahkeme açıkladığı anda gerekçe üzerinden bir değerlendirme yapmak suretiyle en azından ilk derece mahkemenin vermiş olduğu karar üzerinde bu tür bir yorum yaparız ki bu yorum da sürece müdahale anlamı taşımamalıdır."

Başbakan Erdoğan, Kanal 7 ve Ülke TV'de ortak yayınlanan ''İskele Sancak Özel'' adlı programda soruları yanıtladı.

Üç dönemi tamamlayan milletvekillerinin belediye başkanlığına aday olması konusundaki soru üzerine Başbakan Erdoğan, bunun üç dönemden kaynaklanmadığını, eğer böyle bir talep gelecekse bunların da değerlendirileceğini söyledi.

Erdoğan, bunun kapı açma noktasında değil, tecrübeli, o ile bir şeyler kazandırabilecekse böyle bir adım atılabileceğini bildirdi.

Erdoğan, AK Parti'nin konunun direkt muhatabı olduğu Balyoz Davası'ndan çıkan kararların kendisini rahatsız edip etmediğinin sorulması üzerine, şöyle konuştu:

''Bu ilk derece mahkemesinin bir kararıdır. Burada 365 sanıktan 37 tanesi beraat etti, 325 sanığa da ceza verildi. Süreç henüz devam ediyor. Şimdi Yargıtay süreci var. Dolayısıyla burada bizim yargı sürecine müdahale olarak telakki edilebilecek bir değerlendirmeyi yapmamız doğru olmaz. İyi veya kötü olup olmadığıyla alakalı da gerekçeyi ilk derece mahkeme açıkladığı anda gerekçe üzerinden bir değerlendirme yapmak suretiyle en azından ilk derece mahkemenin vermiş olduğu karar üzerinde bu tür bir yorum yaparız ki bu yorum da sürece müdahale anlamı taşımamalıdır. Böyle de bir hassasiyet var. Bu da anayasanın amir hükmüdür.''

İYİ Kİ YARGITAY SÜRECİ VAR

Bir bakanın ''İyi ki Yargıtay süreci var'' dediği hatırlatılarak, ''Siz de öyle diyenlerden misiniz'' yönündeki soruya karşılık Erdoğan, konuyla ilgili bir açıklama yaptığını hatırlatarak, ''Temennim odur ki hakkaniyete uygun bir netice buradan çıkar'' cevabını verdi.

Erdoğan, ailelerin mağduriyetiyle ilgili Genelkurmay Başkanlığı'nın bir açıklamasının olduğu, savunmaların da eksik yapıldığı ve etkileme süreci olduğunun söylendiği ifade edilerek, görüşünün sorulmasına üzerine, şöyle konuştu:

''Yargı bu konuyla ilgili olarak, bizim takip ettiğimiz kadarıyla çok hassas davrandı. Bunu kabullenmek lazım. Fakat avukatların bu süreç içindeki tavırlarını görmemezlikten gelemeyiz. Yani avukatlar kah boykot ettiler kah gelip orada bağırdılar, çağırdılar, hatta hatta hakimlere filen birçok hakaretler de oldu. Bunlar çirkin şeylerdi. Gelmemek, süreci uzatmak... Bu sürecin uzaması biraz da sanıkların avukatlarından kaynaklanan bir durumdu. Belki bu avukatlar bu şekilde sürece yaklaşmamış olsaydılar daha da kısa bitebilirdi. Çünkü dosyaların sayfa itibariyle adedi çok çok yüksek. Özellikle konu ağırlıklı bir konu. Bunu bir kenara atmak da öyle mümkün değil. Bu ülkede hükümetle ilgili orada geçen çok şeyler var. Neticelenmiş veya neticelenmemiş, o ayrı bir konu. Onun üzerinde değilim ama bir yerde bunun muhatabıyız. Doğrudan muhatabı olduğumuz halde dikkat ederseniz olaya hiçbir zaman tahrik edici olarak girmedik. Sadece bizim bu konuyla ilgili bir şikayetimiz oldu. Üzerine de çok fazla gitmedik. Çünkü burada, bu ülkenin savcıları var, 'bunlar üzerine düşen görevi yapsın' dedik. Olay bu.''