BIST 10.541
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.474,24
HABER /  GÜNCEL

Özel'e mevkidaşından soba borusu uyarısı

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey'in, Orgeneral Özel'e önerisi çok dikkat çekecek...

Abone ol

ABD Genelkurmay Başkanı’ndan “terörle mücadele” tavsiyesi:

Emniyet, Genelkurmay, MİT ve Dışişleri arasında çok iyi koordinasyon sağlanmalı

göre ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey’in, gerek Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel gerekse Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile yaptığı görüşmelerde, terörle mücadele konusunda kurumlararası koordinasyonun daha fazla başarı getirdiğine işaret ettiği ortaya çıktı. Geçen hafta başında Türkiye’ye gelen Dempsey, Ankara’ya bu alanda işbirliğini etkin haline getirmesi tavsiyesinde bulundu.

Dempsey, gerek mevkidaşı Orgeneral Özel’e, gerekse Yılmaz’a, terörle mücadelede kurumlararası işbirliğinin daha fazla başarı getireceğini ABD’nin politikalarından örnek vererek tavsiye ederken, Türkçe karşılığı “soba borusu” olan İngilizcedeki “stove pipes”ın mecazi anlamına atıfta bulunmuş. Dempsey’in dile getirdiği soba borusu, mecazi olarak kurumların kendi içlerinde etkin olmakla birlikte birbirleri arasındaki eşgüdüm kuramamaları anlamına geliyor.

Amerikalı komutanın, terörle mücadelede koordinasyonun yetersiz kaldığını söylediği kurumlar, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, MİT ve Dışişleri Bakanlığı yani diplomasi.

Taraf ’ın, askerî ve savunma bakanlığı kaynaklarından aldığı bilgiye göre Dempsey, “ABD’de biz bütün bu kurumları biraraya getirip etkin politika üretmeyi sağlıyoruz. Bu yolla terörle mücadelede başarı şansı artar” demiş. Terörle mücadelede diplomasinin oynayacağı en önemli rol ise, PKK’nın, terörü finanse ettiği Batılı ülkelerdeki para kaynaklarını kesmek için bu ülke hükümetleri nezdinde daha etkin mücadele edilmesi.

PKK'YI BÖLME TAKTİĞİ

Hükümet, Temmuz 2011’deki Silvan saldırısının ardından strateji değişikliğine giderek, polis özel harekâtını da askerî birliklerle birlikte PKK ile mücadelede kırsalda görevlendirirken ilk kez bu mücadelede askerin siyasi yönlendirmesini üstlenmişti.