BIST 10.164
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.392,93
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan CHP'nin oyununu bozdu

Güvenoyu alamayacağı belli olan Kılıçdaroğlu'nun görev talebi ısrarının altında yatan neden ne? Ankara kulisleri bu iddiayı konuşuyor.

Abone ol

Star gazetesinde yer alan habere göre Meclis’ten matematiksel olarak güvenoyu ihtimali olmamasına rağmen hükümet kurma görevi isteyen CHP’nin oyununu, Cumhurbaşkanı Erdoğan bozdu.

Öte yandan Habertürk yazarı Muharem Sarıkaya bugünkü köşesinde, CHP'nin güvenoyu alamasa da CHP'nin 45 gün Bakanlar Kurulu'nda kalma iddiasını paylaştı.

Ankara kulislerinde konuşulan iddiaya göre CHP’nin, Cumhurbaşkanı’ndan hükümeti kurma görevini istemesinin altında, “güvenoyu alamasa da, CHP’li hükümetle seçime gidilmesi” planı yatıyordu. Ancak oyunu önceden gören Erdoğan, seçim hükümeti için süreci başlatarak yapılmak istenen hamleyi boşa çıkarttı.

"OLASI SEÇİMDE KILIÇDAROĞLU BAŞKANLIĞINDAKİ HÜKÜMETLE GİDİLECEKTİ"

CHP’lilerin “Saray’a gitmeyeceğiz” demelerine rağmen “görevlendirme” yapılmış olsaydı, CHP lideri Kılıçdaroğlu, Beştepe’ye giderek hükümeti kurma görevini alacaktı. Meclis’te destek bulamayacağını bilmesine rağmen kabine listesini Cumhurbaşkanı’na sunacaktı. Erdoğan’nın da önüne gelen kabineyi onaylamak durumunda kalacağını hesap eden Kılıçdaroğlu, kuracağı “azınlık hükümeti”ni Meclis’te güvenoyuna sunacaktı. Kılıçdaroğlu’nun başbakanı olduğu bu hükümet, Meclis’ten güvenoyu alamasa da, hükümeti kurmak için verilmiş olan 45 günlük süre kesilmiş ve ikinci 45 günlük süreye imkân tanınmış olacaktı. Böylece olası bir seçime, Kılıçdaroğlu’nun başbakanlığındaki hükümetle gidilecekti.

CHP 45 BAKANLAR KURULU'NDA KALACAK İDDİASI

Ankara kulislerini takip eden yazarlardan Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, CHP'ye neden hükümeti kurma görevi verilmediği tartışmalarına katıldı.

Sarıkaya, güvenoyu almasa da CHP'nin 45 Bakanlar Kurulu'nda kalma yoluna gidebileceği yönünde Ankara kulislerinde dolaşan iddiayı köşesinde duyurdu:

"Cumhurbaşkanı’nın “Esnetmeyeceğim” dediği 45 günlük sürecin bitimine 3 gün kaldı. AK Parti Genel Başkanı, Başbakan Davutoğlu da dün ekim sonu veya kasım başında seçim hükümetiyle sandığa gidilmesini istediklerini açıkladı.

Bu durumda AK Parti, CHP ve MHP’nin payına düşen koltuklara bağımsızların atandığı, HDP’nin de 3 isimle katıldığı seçim hükümetini ister mi? Görevi devrettiği için Davutoğlu’nun önünde, muhtemel ki seçim hükümetini kurmak için tekrar görev almanın ötesinde fazla bir seçenek bulunmuyor.

Zaten, CHP’nin görevi üstlenmesi halinde; bir hükümet listesini saraya sunup güvenoyu alamasa bile 45 gün Bakanlar Kurulu’nda kalma yoluna gidebileceği gerekçesiyle görevin verilmediği iddialarının dile getirildiği süreçte de her pozisyon açmaza girmiş bulunuyor.

Belki de bundandır Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, dün HDP’nin içinde yer aldığı hükümette bulunmaktan kaçınmayacaklarını açıkladı."