BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan bugün köşke çıkacak!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı"nın başlattığı yolsuzluk operasyonunun siyasi boyutu, perşembe günü Çankaya Köşkü"nde yapılacak bir dizi önemli görüşmede kapsamlı olarak değerlendirilecek.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın "kirli operasyon" nitelendirmesinde bulunduğu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç"ın ardında örgütsel bir yapının bulunduğuna ilişkin değerlendirme yaptığı ve aralarında üç bakanın oğlunun da yer aldığı 51 kişinin gözaltına alındığı soruşturmanın ardından oluşan kriz nedeniyle gözler, perşembe günü Çankaya Köşkü"nde yapılacak önemli temaslara çevrildi.

Soruşturma konusunda iki gündür sessiz kalan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün, gelişmeler karşısında takınacağı tavır merak konusu oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, krizin ardından Çankaya Köşkü"ne çıkarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile kritik bir görüşme yapacak.

GELENEKSEL PERŞEMBE GÖRÜŞMELERİNDEN FARKLI OLACAK 

Devlet geleneğinde, perşembe günleri "devlet günü" olarak kabul ediliyor. Cumhurbaşkanı Gül, genellikle perşembe günleri, daha önceden oluşturulmuş bu gelenek çerçevesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ayrı ayrı görüşme yapıyor. Bu görüşmelerde, güvenlik ağırlıklı stratejik seviyedeki sorunlar ve konular ele alınıyor. Yolsuzluk operasyonu ve bunun siyasi yansımaları, bugün yapılacak devlet günü görüşmelerine ayrı bir anlam kazandırdı.

DEVLETTE UYUM YEMEĞİ

Gül, yeni yıl nedeniyle her yıl Çankaya Köşkü'nde; devletin üç erkini oluşturan yasama, yürütme ve yargı organlarının başkanlarına bir öğle yemeği veriyor. Gül, en son 2 Ocak 2013'te Çankaya Köşkü'nde yemek vermişti. Gül; yemeği, devletin organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasına verdiği önem çerçevesinde düzenliyor. Gül'ün, 2014 yılı uyum yemeğini, yeni yılda Ocak ayı içinde vermesi bekleniyordu. Ancak Gül, yeni yıl yemeğini bugün saat 13.00'te Çankaya Köşkü'nde verecek. Köşk kaynakları, yemeğin daha önceden planlandığını dile getirdi. Devlet Günü"ne denk gelen bu yemek ve buluşma, yolsuzluk operasyonunun neden olduğu krizin ardından ayrı bir önem ve konjonktürel bir özgül ağırlık kazandı.

ASKERİ YARGININ TEMSİLCİLERİ DE KÖŞKE ÇIKACAK

Yemeğe; TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı Sadullah Ergin, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Tuğgeneral Abdullah Arslan davet edildi. Yemeğe, Askeri Yargıtay Başkanı Tuğamiral Ahmet Zeki Liman'ın yurtdışında olması nedeniyle yemekte Askeri Yargıtay Başkan Vekili Hâkim Albay Dr. Mehmet Ali Uzun katılacak.
İstanbul'da başlatılan büyük çaplı rüşvet ve yolsuzluk operasyonun yankılarının sürdüğü bir dönemde üç kuvvetin temsilcilerinin Çankaya Köşkü'nde buluşacak olması, uyum yemeğine ayrı bir önem kattı.

Çankaya Köşkü'nde üç kuvvetin temsilcilerinin buluşmasında, operasyonla ilgili nasıl bir değerlendirme yapılacağı siyasi kulislerin en önemli merak konularından biri haline geldi. Yemek, iktidar ile Gülen cemaati arasında gerilimin arttığı bir süreçte üç kuvvetin başındaki isimleri buluşturacak olması çerçevesinde de farklı bir özellik kazandı.

KÖŞKTE İKİLİ GÖRÜŞME SAAT 11.30'DA

Gül, "Devlet Günü" çerçevesinde perşembe günü sadece Erdoğan ile görüşecek. Milliyet.com.tr"nin aldığı bilgiye göre, bu görüşme saat 11.30"da yapılacak. Başbakan Erdoğan ile Gül"ün yapacağı görüşmede, kabine revizyonu konusu üzerinde durulacağı yorumları da, Ankara kulislerinde yapılıyor. Bu görüşme, hem soruşturmla krizi hem de kabine revizyonu çerçevesinde kritik bir önem kazandı.