BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,07
ALTIN 2.463,75
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan, acı ve ızdırap içinde

Başbakan Erdoğan’ın mahkeye sunduğu dilekçede, şu üç sözcük öne çıkıyor: “Acı, elem ve ıstırap”.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Evrensel Gazetesi’nde yayımlanan bir karikatürden dolayı, çizer Sefer selvi hakkında dava açtı, gazeteden de 10 milyar tutarında tazminat istedi. Evrensel Gazetesi ise, tazminat davasını, “Abdülhamit Zihniyeti” başlığıyla eleştirdi.

EVRENSEL’DE YER ALAN HABER ŞÖYLE:

Abdülhamit zihniyeti

Karikatüristimiz Sefer Selvi’nin “AKP’nin derin başkanı” başlıklı haber için çizdiği karikatür, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından dava konusu yapıldı. Kısa süre önce “Başbakan maaşıyla geçinemiyorum” diyen Başbakan Erdoğan, basın tarihinde eşi az görülür bir biçimde, mizahi bir karikatür için 10 milyar liralık tazminat istiyor.

Erdoğan, karikatürün “onur ve saygınlığına saldırı niteliği” taşıdığı öne sürüyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın açtığı davada, gazetemizin 5 Nisan 2004 tarihli sayısında yayınlanan karikatürün “Başbakan Erdoğan’ın manevi şahsiyetine yönelik, şahsiyet haklarına tecavüz niteliğindeki tahkir ve tezyif edici, haksız ve hukuka aykırı” olduğu iddia ediliyor.

Erdoğan adına avukatı Fatih Şahin tarafından açılan davanın dilekçesinde, “Eleştirici, küçük düşürücü, aşağılayıcı, tahkir ve tezyif edici dava konusu yayının kabulü ve hoşgörülmesi hukuken ve ahlaken mümkün değildir. (...) Kişilk haklarına ve manevi şahsiyetine açıkça bir saldırı gerçekleştirilmiştir deniliyor.

Karikatürde, Cüneyt Zapsu’nun Erdoğan’ın arkasındaki isim olduğu ve “AKP’nin derin başkanı” olarak pek çok önemli bağlantıyı ayarladığı mizahi bir dille dile getiriliyordu.

DAVA DİLEKÇESİNDEN: Acı, elem ve ıstırap...

Başbakan Erdoğan’ın mahkeye sunduğu dilekçede, şu üç sözcük öne çıkıyor: “Acı, elem ve ıstırap”. Öyle ki, hemen her cümle ya bu sözcüklerle başlıyor, ya bu sözcükle bitiyor. Tam beş ayrı yerde, “acı, elem ve ıstırap” sözcükleri birarada kullanılıyor. İşte “acı, elem ve ıstırap” dolu cümleler...

· “Manevi zarar ile kast edilen, şahsiyet haklarına vaki saldırı nedeniyle duyulan acı, elem ve ıstıraptır. Mezkur saldırıların yarattığı acı, elem ve ıstırabın mevcudiyeti tartışılmazdır”.

· “Müvekkilimin duçar olduğu acı, elem ve ıstırabının hukuka aykırı mezkur saldırıdan kaynaklandığı aşikardır”.

· “Gerçekte duyulan acı, elem ve ıstırabı bir bölümüyle karşılayabilecek bu tazminatın miktarından çok mana ve ehemmiyetinin büyüklüğü tartışmasızdır”.

· “Müvekkilimin duçar olduğu acı, elem ve ıstırabı bir nebze olsun hafifletmek amacıyla mahkemenize başvurma zorunluluğu doğmuştur”.