BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,02
ALTIN 2.323,50
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan Abdullah Gül hakkında neden hiç konuşmuyor?

Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "partime döneceğim" çıkışını değerlendirdi.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

İnternethaber'e konuşan Deniz Zeyrek, Abdullah Gül'ün çıkışının gayet doğal olduğunu söyledi. Erdoğan'ın kısa vadeli planlarında Gül'e yer olmadığını ancak uzun vadeli planlarını ise Gül'süz yapmasının şimdilik imkansız olduğunu söyleyen Zeyrek, Abdullah Gül'ün 2015 için çalışmalara başlayacağını belirtti.

İşte Deniz Zeyrek'in İNTERNETHABER'e yaptığı değerlendirmeler

EMEKLİLİK HAYATI YAŞAMAYACAĞI BEKLENİYORDU

Abdullah Gül'ün çıkışını gayet doğal buldum. Sonuç itibariyle AK Parti'nin kurucusu, ilk Başbakan'ı, Dışişleri Bakanı, ilk Cumhurbaşkanı ve Tayyip Erdoğan'ın da yol arkadaşı, çeyrek asırdan fazla geçmişleri var. Partideki genç nesil istemiyor diye bu yaşta siyaseti bırakıp tamamen emeklilik hayatı yaşamayacağı bekleniyordu zaten, dolayısıyla da bu sözlerle siyasete devam mesajı vermiş oldu.

ABDULLAH GÜL 2015'e HAZIRLANACAK

Bence siyasete devam edecek ama 27 Ağustos öncesinde gelip partiye katılarak genel başkanlık yarışına girecek yaklaşımı olduğunu da düşünmüyorum, Abdullah Gül'ün önümüzdeki genel seçimlere ilişkin bir hazırlığı olacak. 28 Ağustos itibariyle cumhurbaşkanlığından ayrıldığı tarihten itibaren, kurucusu olduğu için zaten partinin doğal üyesi, çalışmalarına başlayacak ve 2015 genel seçimleri öncesinde de kendisine yönelik "partinin başına geç" anlamında büyük bir çağrı için bir zemin oluşmasını bekleyecektir.

ERDOĞAN'LA SAVAŞA GİRMEZ 

Ama ben Tayyip Erdoğan'la bir savaşa gireceğine inanmıyorum, sonuçta aralarındaki hukuk da buna izin vermez. Daha çok uzlaşma ve ikna yöntemiyle bunu yapmaya çalışacaktır. Yani, partide kendisinin daha güçlü olacağına dair parti tabanını ve parti yönetimini ve tabii ki Başbakan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ikna etmesi gerekecektir.

Parti tabanı Abdullah Gül derken, parti içinde ve Erdoğan'da Gül'e karşı bir direnç olmasının nedenini sorduğumuz Zeyrek, bu soruya da şöyle yanıt verdi:

ERDOĞAN GÜL'Ü REFÜZE EDECEK BİR ŞEY SÖYLEMEDİ

Erdoğan'da direnç olup olmadığını bilmiyoruz, bunu kulislere dayanarak söylüyorlar. Başbakan daha Abdullah Gül'ü refüze edecek çok net bir ifade kullanmadı. Biz hep Başbakan'ın verdiği sinyallerden yola çıkarak (Yeni Genel Başkanın ve Başbakanın aynı kişi olacağı, Başbakan'ın aynı kişi olması nedeniyle milletvekili olacağı, Abdullah Gül'ün milletvekili olmadığı) yorumlarını hesaba katarak Başbakan'ın Abdullah Gül'ü istemediği yorumlarını yapıyoruz. Bunlar, kısa vadeli değerlendirmeler.

ERDOĞAN'IN KISA VADELİ PLANINDA GÜL'E YER YOK

Uzun vadede Tayyip Erdoğan 28'inde oturacağı koltukta 5 yıl kalacak, sonra belki ikinci dönem için aday olacak, önümüzdeki 5-10 yıl için Tayyip Erdoğan'ın Gül'süz bir modeli düşündüğünü iddia etmek zor, ama kısa vadede Tayyip Erdoğan'ın senaryosunda Gül'ün olduğunu söylemek de zor. Onun için şu anda mevcut parti içinde bir çözüm arayışı söz konusu. O da kendisiyle uyumlu çalışacak ama halkta ve partide karşılığı olan bir isim belirleyecek. 2015 seçimlerine kadar bu ismin performansını da yakından gözlemleyecek, eğer başarılı görürse "benim de desteğimle 2015'te bu parti iktidar olur, hatta Anayasa'yı değiştirir" izlenimine kapılırsa Gül'ü yine planına dahil etmeyecektir ama tersi olursa Abdullah Gül bir şekilde zorunlu seçenek olarak konuşulmaya başlanacaktır.