BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,56
ALTIN 2.501,22
HABER /  MEDYA

Engin Ardıç'ın Atatürk'ün yazısı olay oldu

Sabah gazetesi yazarı Engin Ardıç, ölümünün 79. yılında Atatürk'le ilgili yankı uyandıracak bir yazı kaleme aldı. Ardıç, Türk sanat müziği yasaklatan Atatürk'ü yazdı.

Abone ol

10 Kasım'da Atatürk'ün ölüm yıldönümünde özel hayatına dair ayrıntılar paylaşıldı. İşte onlardan biri de Atatürk'ün sevidiği Türk sanat müziği şarkılarıydı.

Bu detayı paylaşanları kızdıran bir yazı, Sabah gazetesi yazarı Engin Ardıç'tan geldi. "Şaka gibi" başlıklı köşesinde Ardıç, "Türk Sanat Musikisi" olarak bilinen müzik türünü de yasaklatan Büyük Önder, bu "devrimi" kendi özel hayatında niçin gerçekleştirememişti?" diye sordu.

Bilindiği üzere 1926 yılında uygulamaya başlanan "Alaturka musiki yasağı" 1976 yılına kadar sürmüştü. Atatürk'ün çok sevdiği parçaları sıralayan Ardıç, yazısını böyle tamamlıyor:

DEVRİMİ KENDİ ÖZEL HAYATINDA NİÇİN GERÇEKLEŞTİREMEMİŞTİ?
"Evvelce de sormuştum, şimdi de soruyorum:
Türkiye'yi kesin ve radikal biçimde Batı uygarlığına geçiren, hatta bu amaçla bir dönem radyoda "Türk Sanat Musikisi" olarak bilinen müzik türünü de yasaklatan Büyük Önder, bu "devrimi" kendi özel hayatında niçin gerçekleştirememişti?
Cumhuriyet balolarında tango çalınmasını emreden ve kendisi de çeşitli hanımları dansa kaldırarak bu müzik türünün yayılmasına önayak olan Atatürk, hiç mi tango dinlemezdi yahu?
O dönemin yıldızları Carlos Gardel, Maurice Chevalier falan?
Peki ya klasik Batı müziği?
Bu iş biraz, Stalin'in Amerikan filmlerini yasaklayıp Kremlin'deki özel salonunda vurdulu kırdılı kovboy filmleri seyretmesine benzemedi mi?
Bunu sormuştum, bir büyüğüm "zevkler ve renkler tartışılmaz" gibilerden pek politik bir cevap vermişti.
Ben şaklaban olduğum için tekrar sorayım dedim."