BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.432,63
HABER /  DÜNYA

Engelleri aşan Üniversiteler!

Akdeniz Üniversitesi (AÜ), 4 yıl önce 'Engelsiz Kampus Projesi'ni hayata geçirdiğinde engelli öğrenci sayısı 13'tü.

Abone ol

Üniversite Engelli Öğrenci Destek Birimi'nin yoğun çalışmaları neticesinde kampus içindeki tüm engeller aşıldı. Bugün Akdeniz Üniversitesi'nde okuyan engelli öğrenci sayısı 113'e ulaştı. AÜ, Engelli Öğrenci Destek Birim Sorumlusu Fatma Ünlüsayın, AÜ'nin engelli öğrencilerin en çok tercih ettikleri üniversiteler sıralamasında ilk sırada yer aldığını söyledi.

AÜ'nin 4 yıl önce başlattığı 'Engelsiz Kampus Projesi' sayesinde engelleri aştıklarını belirten Sayın, "Bugün engelli öğrenci sayısı en çok üniversite olmak bizi ayrıcalıklı üniversite kategorisinde üst seviyelere taşıyor" dedi. AÜ'de öğrenim gören engelli öğrenciler ise, kampus içerisindeki engellerin kaldırıldığını, ancak kent içindeki engeller için aynı şeyi söyleyemediklerini ifade etti. Engelli öğrenciler, şehir içindeki engellerle ilgili olarak, "Yetkililerin önüne sorunlarla çıkmaktan usandık" diye sitem etti.

ENGELLİLER İÇİN İDEAL KAMPUS

AÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü 2'inci sınıf öğrencisi Gürkan Demirbaş, Akdeniz Üniversitesi Kampüsü'ne lise son sınıf öğrencisiyken, 'Üniversitesi Tanıtım Günleri' kapsamında düzenlenen gezide geldiğini, yürüme engelliler için konulan rampaları görünce, AÜ'nin kendisi için ideal üniversite olacağına karar verdiğini anlattı. Demirbaş, "Çünkü kampüs içinde görme engelli arkadaşlar için kabartma yollar da düşünülmüştü. AÜ'ni tercih etmeleri için teşvik ettiğim arkadaşlarım da oldu" diye konuştu.

İLKÖĞRETİM VE LİSE ENGELİNİ AŞMAK ZOR

AÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 3'üncü Sınıf Öğrencisi Deniz Aydın ise ilköğretim ve lise öğreniminin engelli öğrenciler için zorlu bir süreç olduğuna işaret ederek, ilköğretim ve lise binalarının fiziki şartlarının engelliler için adeta kabus olduğunu vurguladı. Deniz Aydın, üniversiteye gelinceye öğrenim gördükleri okulların şartlarının çok kötü olduğundan yakınarak, "Üniversiteye yerleşmeden önce her şey önümüze engel olarak çıkıyordu. AÜ, gerçekten engelsiz kampüs olma yolunda çok önemli bir işi halletmiş" dedi.

KENT İÇİNDEKİ ENGELLER

Antalya'da engelliler için oluşturulan yollar ve rampaların standartlara uymadığına dikkati çeken AÜ Fen Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü öğrencisi Berkay Engin ise şöyle konuştu: "Engelliler için düzenlenen yolun sonunda önümüze ya rögar kapağı, ya tabela direği ya da ağaçlar çıkıyor. Rögar kapağının açık olmasını düşünemiyorum bile ama kapalı olsa dahi, tekerlekli sandalyeler rögar kapağına sıkışıp kalıyor. Kendimizi kapana sıkışmış gibi hissediyoruz. Bazı sürücüler ise engelliler için oluşturulmuş rampaların önüne otomobil park ediyor."