BIST 10.793
DOLAR 32,19
EURO 34,88
ALTIN 2.415,96
HABER /  GÜNCEL

Enflasyon hedefi çift haneli

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon hedefini açıkladı. 2008 enflasyon hedefi maalesef çift haneli... Hedef bakın nasıl?

Abone ol Merkez Bankası, 2008 sonu enflasyon tahminini yüzde 10.6 olarak açıkladı. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artış trendinin enflasyon üzerinde baskı oluşturduğunu belirten Başkan Durmuş Yılmaz, kurdaki oynaklığın etkilerine de dikkat çekti.

Yılmaz, bu çerçevede mevcut enflasyonun büyük ölçüde Merkez Bankası'nın kontrolü dışında olduğunu söyledi.

Durmuş Yılmaz, 2008 yılının üçüncü enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla Merkez Bankası'nda basın toplantısı düzenledi.

Yılmaz, 2008 yılı sonlarına doğru sınırlı bir parasal sıkılaştırma olacağı varsayımı altında, yüzde 70 olasılıkla enflasyonun 2009 yılı sonunda orta noktası yüzde 7.6 olmak üzere yüzde 5.9 ile yüzde 9.3 arasında, 2010 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 5.9 olmak üzere yüzde 4 ile yüzde 7.8 arasında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini belirtti.

Yılmaz, 2011 yılı ortalarında ise enflasyonun 5.4 düzeyine düşmesinin beklendiğini ifade etti.

Para politikasındaki sıkılaştırmanın, enflasyon beklentilerinde ve risk primindeki artışı durdurmak için yapıldığını söyleyen Yılmaz, orta vadede enflasyonun ana eğiliminin düşüş yönünde olmasının beklendiğini de kaydetti.

"Yılın ilk dört ayında YTL değer kaybetti"

Yılmaz, temel enflasyon göstergelerinde son dönemde gözlenen artışın, fiyatlama davranışlarında genel bir bozulmadan ziyade döviz kurunun etkilerinden kaynaklanan bir göreli fiyat değişimini yansıttığını söyledi.

Yılın ilk dört ayında gerek küresel gerekse yurtiçi belirsizliklere bağlı olarak YTL'nin değer kaybettiğini ifade eden Yılmaz, bu çerçevede, mart-mayıs döneminde döviz kurundan fiyatlara geçiş etkisinin enflasyon üzerinde belirleyici olduğunu hatırlattı.

Yılmaz, bununla birlikte son dönemde YTL'nin yeniden güçlenmesi ve talep koşullarındaki süregelen zayıflamanın bu etkiyi sınırladığı ve haziranda enflasyonun ana eğiliminde yavaşlama işaretleri gözlendiğini söyledi.

Uluslararası emtia fiyatlarındaki yüksek oranlı artışların bütün dünyada enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğini belirten Yılmaz, enflasyon hedeflemesi uygulayan gelişmekte olan ülkelerin biri hariç hepsinde enflasyon hedeflerinin belirgin olarak aşıldığını kaydetti.