BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

'Enflasyon artışı ekonomiyi etkilemez'

Bursa iş dünyası, Ağustos ayında enflasyonun artış göstermesinin ekonomiyi etkilemeyeceği düşüncesinde.

Abone ol

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı enflasyon rakamlarına göre Ağustos ayı yükselişe geçti. TÜFE yüzde 0.40, ÜFE ise yüzde 1.15 artış gösterirken, yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 8.33'e çıktı. Bursa iş dünyasının temsilcileri artışın ekonomiye etkisinin ciddi ölçüde olmayacağı konusunda görüş birliğine vardı.

NOSAB Başkanı Yalçın Aras, TÜMSİAD Bursa Şubesi Başkanı Önder Matlı, BUMİAD Başkanı İlker Özaslan ve GESİAD Başkanı Bahadır Özgün’ün Ağustos ayı enflasyon oranlarıyla ilgili açıklamaları şu şekilde oluştu:

NOSAB BAŞKANI ARAS: ENFLASYONDAKİ İRİLİ UFAKLI HAREKETLER EKONOMİYİ ETKİLEMEZ

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Başkanı Yalçın Aras, Ağustos ayı enflasyon oranlarıyla ilgili artışı normal karşıladığını ifade etti. Yalçın, Türkiye gibi krizin içinde olan ülkelerde bu tarz irili ufaklı iniş ve çıkışların normal olabileceğini söyleyerek şöyle konuştu:

“Enflasyon oranlarındaki düşük seviyedeki iniş ve çıkışların reel ekonomiye pek etkisi olduğunu düşünmüyorum. Fakat bizi en çok etkileyen her zaman ifade ettiğimiz gibi Merkez Bankası’nın uyguladığı döviz endeksli faiz oranlarının yüksekliğidir. Yapılan araştırmalara göre işsizliği daha çok enflasyon oranlarındaki artışlardan ziyade Merkez Bankası’nın neredeyse yüzde 100’ü bulan faiz oranlarındaki artışlarıdır. Bu işsizliği tetikleyen en büyük unsurdur.”

TÜMSİAD BURSA ŞUBESİ BAŞKANI MATLI: ARTIŞLAR CİDDİ ETKİ YAPMAZ FAKAT ÖNLEMİMİZİ ALMALIYIZ

Ağustos ayı enflasyon oranlarındaki artışın ekonomiye etkisinin olmayacağını söyleyen Tüm Etkin İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Bursa Şubesi Başkanı Önder Matlı, özellikle yaz aylarında bu tarz hareketlerin normal karşılanması gerektiğini ifade etti. Matlı açıklamasında şöyle konuştu:

“TÜFE’de yüzde 0.40, ÜFE’de ise yüzde 1.15’lik artışın çok ciddi bir ölçü olabileceğini düşünmüyorum. Özellikle yaz aylarında bu tarz iniş ve çıkışların normal karşılamak gerekir. Umarım gereken önlemler bir an önce alınarak enflasyon yine normal seviyelere çekilir.”

GESİAD BAŞKANI ÖZGÜN: REFERANDUMA ODAKLANIP EKONOMİYİ UNUTMAYALIM

TÜİK verilerine göre Ağustos ayı enflasyon oranlarındaki artışın ciddi ölçüde önemsenecek etkisi olmadığını ifade eden Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) Başkanı Bahadır Özgün, önemli olanın sonbahar ve kış aylarındaki ekonomik göstergelerin olduğunu söyledi. Ülkenin referanduma kilitlenmesinden dolayı ekonomin geri planda kaldığını dile getiren Özgün açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Ülke gündeminde her ne kadar anayasa değişiklik paketiyle ilgili referandum olsa da ekonomideki gelişmelere karşı önlemlerimizi almalıyız. Ağustos ayındaki yaşanan enflasyon artışın reel ekonomiye etki yapmayacağını düşünüyorum. Fakat sonbahar ve kış aylarında mutlaka ekonomiyi kontrol altında tutmamız ve özellikle Merkez Bankası’ndaki faiz oranlarını normal seviyelere çekmemiz gerekiyor."

BUMİAD BAŞKANI ÖZASLAN: TÜKETİM AZALIP ÜRETİM DÜŞERKEN ENFLASYON NASIL ARTAN ANLAM VEREMİYORUM

Ağustos ayı enflasyon oranındaki en yüksek artışın gıdada olması sebebiyle üreticinin sıkıntılı olduğunu dile getiren Bursa Mimar ve Mühendis İşadamları Derneği ( BUMİAD) Başkanı İlker Özaslan, tüketicinin alım gücünün her geçen gün azaldığı bir dönemde üretimdeki fiyat artışlarının anlaşılamaz olduğuna dikkat çekti.

Özaslan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Enflasyondaki yaşanan artış her ne kadar da ekonomiyi ciddi ölçüde etkileyecek şekilde olmasa da yine de önlemimiz almamız gerekir. Fakat tüketicinin alım gücünün azaldığı, üretimin azaldığı bir ortamda enflasyonun artmasına teknik olarak anlam veremiyorum."