BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.429,98
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Enerji kaynaklarını elinde tutan, dünyayı elinde tutar!

Dünyanın öküzün boynuzları üzerinde olduğu bir hurafedir ama dünyanın, bir kuyudan fışkıran petrolün üzerinde durduğunu söylemek yanlış olmaz.

Abone ol

Enerji, her şeydir! Enerji kaynaklarını, transfer olanaklarını elinde tutan, dünyayı elinde tutar. Bugün Orta Doğu’da yaşanmakta olan, milyonlarca insana ülkesini terk ettiren, yüz binlercesinin ölümüne neden olan, kimilerince 3. Dünya Savaşı olarak adlandırılan “savaş”, enerji kaynakları için yapılan savaştır. Dünyanın öküzün boynuzları üzerinde olduğu bir hurafedir ama dünyanın, bir kuyudan fışkıran petrolün üzerinde durduğunu söylemek yanlış olmaz. 21. yüzyılda enerjinin kanlı tarihi yazılmaya devam ediliyor.

Enerji öylesine hayatımızın merkezindedir ki, enerji kaynaklarına erişebilmek, enerjiyi kesintisiz kullanabilmek, enerjide bağımlı olmamak gibi kavramlar, ülkelerin sadece enerji güvenliklerini değil, ona bağlı olarak ekonomik ve ulusal güvenliklerini, daha da önemlisi, ekosisteme verilen zararlar açısından da insanlığın ve dünyamızın geleceğini doğrudan ilgilendirmektedir.

“Dünya herkesin ihtiyacına yetecek kadarını sağlar, fakat herkesin hırsını karşılamaya yetecek olanı değil.”

Mahatma Gandhi

Kitapta, “Enerji nedir?Günlük yaşamımızdaki önemi nedir? Ülkelerin gelişimlerinde, hatta var olmalarındaki rolü nedir?

Enerji güvenliği ne demektir? ABD, AB, Rusya'nın enerji politikalarının temel unsurları nelerdir?

Enerji kaynakları bakımından zengin olan ülkelere yönelik işgallerin, sivil katliamlarının ardında büyük güçlerin ne gibi ihtirasları, kirli planları var?

Türkiye'nin bir enerji politikası var mı? Enerji alanındaki sorunlarımız çözümsüz mü? Dışa bağımlılığımız kader mi? Ne yapmalı?” gibi sorulara yanıt aranıyor.

TÜRKİYENİN ZENGİNLİKLERİNİ KULLANMASINA YABANCILAR İZİN VERMİYOR

“Çevremizdeki ülkelerde çok zengin petrol rezervleri var da bizde nasıl olmaz? Petrol denizi üzerinde yüzüyoruz ama yabancılar engelliyor. Petrol bulunuyor ama üzerini cıva ya da çimento ile kapatıyorlar” gibi yorumlara teknik ve jeopolitik açılardan açıklık getirmeye çalışılıyor.

Kitapta Rusya ile yaşanan son enerji kriziyle ilgili de özel bir bölüm var.

NECDET PAMİR KİMDİR?

28 Haziran 1954, Ankara doğumlu. Evli, 2 çocuk babası. TED Ankara Koleji ve ODTÜ Petrol Mühendisliği Bölümü (1980) mezunu.

Ulusal petrol kuruluşu TPAO’da, 1980-2006 yılları arasında Üretim Grubu Başkanlığı’nda rezervuar mühendisi, şef, proje müdürü; Planlama ve Koordinasyon Grubu Başkan Yardımcısı, Petrol Taşıma ve Pazarlama Grubu Başkanı, Genel Müdür Muavini görevlerinde bulundu. TPAO’da 26 yıl çalıştıktan sonra 2006 yılında emekli oldu.

Başbakanlık Boru Hatları Koordinasyon Kurulu Üyesi olarak, Bakü Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı’nın gerçekleştirilmesine yönelik teknik ekonomik ve uluslararası ilişkiler kapsamındaki faaliyetlere, TPAO adına katkıda bulundu. Yurtiçi ve dışında, kuruluşunu temsil etti.

İlk kitabını Bakü-Ceyhan: Kafkasya ve Orta Asya’da Bitmeyen Oyun başlığı ile yayınladı.

1980-1995 yılları arasında TMMOB Yönetim Kurulu Üyeliği, aynı dönemde TMMOB Petrol Mühendisleri Odası’nda Genel Sekreter, Genel Başkan Yardımcısı ve 2 dönem de Genel Başkanlık görevlerinde bulundu. 2000-2007 yılları arasında, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Başkan Yardımcılığı ve Genel Koordinatörlüğü görevlerini üstlendi. Aynı dönemde ASAM Enerji, Çevre ve Teknoloji Masası Başkanlığı görevini de sürdürdü. 2 dönem, Dünya Enerji Konseyi Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı.

Başkent Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, Ankara Üniversitesi SBF, ODTÜ ve Bilkent’te, dünya ve Türkiye enerji politikaları üzerine lisans ve lisansüstü dersleri verdi.

Halen Bilkent Üniversitesi’nde “Dünya Enerji Politikaları” (lisans) ve “Enerji-Jeopolitik ve Politika” (lisansüstü) derslerini veriyor.

Halen enerjienergy.com portalı (bilgi erişim kapısı) Genel Yayın Yönetmeni.

Halen TMMOB Petrol Mühendisleri Odası Enerji Politikaları Çalışma Grubu Başkanı; TMMOB Yüksek Onur Kurulu (Y) Üyesi.

Halen Cumhuriyet Halk Partisi Enerji Komisyonu Başkanı.

Çok sayıda Türkçe ve İngilizce makalesi var. Yurtiçi ve dışındaki çeşitli yazılı ve görsel yayın kuruluşları, Pamir’in enerji politikaları konusundaki görüşlerine sık sık başvuruyor ve yayınlıyorlar.


‘Enerjinin İktidarı’

Teknik Özellikler

Yazar: Necdet Pamir

Yayınevi: Hayykitap

Türü: Araştırma

Birinci baskı: Ocak 2016

Sayfa sayısı: 512

Fiyatı: 28 TL