BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Enerji Bakanı'ndan nükleer santral açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,Üçüncü nükleer santralde yerli kaynaklar ağırlık kazanacağını belirtti.

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın taahhüt ettikleri anlaşma ile Türkiye'ye yapılacak üçüncü nükleer santralde, "Olabildiğinde yerli kaynakların ağırlık kazandığı bir yapının uygulanacağını." söyledi.

Erdoğan ve Abe'nin ortak basın toplantısından sonra gazetecilere nükleer santral anlaşması konusunda bilgi veren Yıldız, Japon firmaların ve Türk mühendislerin birlikte rol alacağı 3. nükleer santralin yerinin belirlenmesi çalışmalarıyla ilgili, "Biz, Türk mühendislerin operatörlüğünde ve olabildiğince yerli kaynakların ağırlık kazandığı bir yapıyı inşallah 3. santralde uygulamış olacağız." diye konuştu

Nükleer santrali yapacak firmayı belirlemenin uzun zamandır devam ettiğini vurgulayan Yıldız, sonunda ipi Japonya'nın göğüslediğini belirterek, Türkiye'deki siyasi istikrara duyulan güvenin bir göstergesi olarak Japonya'nın hazine garantisi istemediğini vurguladı. Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'nden farklı olarak, Sinop'taki projede kamu sektörünün özel sektörle birlikte işin içinde olduğunu aktaran Enerji Bakanı, "O açıdan inşallah 2023 hedeflerini tutturmak için Japon mühendislerle bunu gerçekleştirmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın "3. havalimanı ihalesinden elde edilecek gelirin bir kısmının nükleer santral projesinin finansmanında kullanılacağını söylediğini" belirtmesi üzerine de Yıldız, "Ben, Sayın Ulaştırma Bakanımızın her zaman cömert olduğunu biliyorum. Türkiye'nin kaynaklarının en efektif şekilde kullanılmasına dönük, eğer böyle bir teklif varsa biz bunu çok seri bir şekilde değerlendiririz. Bizim, Japon bankalarıyla anlaşmamız yaklaşık 17,5 milyar dolarlık kısmını hazine garantisi olmaksızın veriyor olmaları, diğer kısmını öz kaynakla karşılayacaktık. Biz, tabii ki EÜAŞ olarak böyle bir teklife hemen 'evet' diyoruz. Sayın Ulaştırma Bakanımızın teklifini hemen değerlendiriyoruz. Oradan elde edilecek hasılattan eğer nükleer güç santrallerinin finansmanında kullanılacaksa da kendilerine teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.

3. nükleer santralin yerinin belirlenmesi konusunda Japon firmalarının, Türk mühendislerle 2 yıl boyunca çalışacağını belirten Yıldız, "Biz, Türk mühendislerin operatörlüğünde ve olabildiğince yerli kaynakların ağırlık kazandığı bir yapıyı inşallah 3. santralde uygulamış olacağız. O açıdan da Türk mühendislerinin ciddi bir sınavı olacaktır. Bu sınava 2023 yılından sonra hazırlıklı olacağımız kanaatindeyim." dedi. Bakan Taner Yıldız, proje şirketine de 20 yıl boyunca alım garantisi verildiğini, bunun yarısının ise Türkiye tarafında yarısının da Japonya ve konsorsiyum tarafından karşılandığını ekledi.

Akkuyu Projesi'nde 8 milyar dolarlık bir harcamayı yurt içinden yapmayı düşündüklerini aktaran Yıldız, Türk sanayisinin kabiliyetleri arttıkça bu oranın da yükseleceğini dile getirerek, projelerde, ülkelerin Türk mühendislerin operatörlüğünde yarışmasını istediklerini belirtti. Yıldız, Rusya Federasyonu ile yapılan anlaşmadan sonra bu yaklaşımın Türkiye'ye daha fazla fayda getirdiğini gördüklerini dile getirdi.

Çin'in yarıştan çekilmesinin Hazine garantisi istemesine bağlı olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine ise Bakan Yıldız, bunun teknik bir konu olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin Çin'le geliştireceği çok proje bulunduğunu, teknik ayrıntılarla ilgili gelecek hafta açıklama yapacağını aktardı. Yıldız, Sinop Nükleer Santrali Projesinin 3 yıllık hazırlık, 7 yıl inşaat dönemi olduğu bilgisini vererek, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin bunun daha erken bitirilmesi konusunu değerlendireceğini kaydetti

Bu arada basın toplantısı öncesinde Yıldız, gazetecilerin karşısına Van'daki ikinci depremde yaralanan Japon yardım gönüllüsü Miyuki Konnai ile birlikte çıktı. Bakan Yıldız'ın Van depremi sonrasında orada karşılaşıp kendisine kaşkolünü verdiği Konnai de Yıldız'a kaşkolunu hediye etti.