BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

SAHİPLERİ İÇİN KENDİLERİNİ FEDA EDİYORLAR

Bursa’da özel olarak eğitilen K9 cinsi köpekler, becerileriyle alkış topluyor. <br/>Bursa K9 köpek çiftliğindeki köpekler akıllı davranışlar...

Abone ol

Bursa’da özel olarak eğitilen K9 cinsi köpekler, becerileriyle alkış topluyor.
Bursa K9 köpek çiftliğindeki köpekler akıllı davranışlarıyla görenleri hayrete düşürüyor. Sahibinin komutlarını eksiksiz yerine getiren köpekler sahibiyle birlikte geri geri gidiyor, oturuyor, koşuyor ve uzanıyor. Sahibine saldırı olacağını önceden tahmin eden köpekler, saldıran kişiyi kısa sürede etkisiz hale getiriyor. Parkta ailesiyle birlikte piknik yapan bir çocuğu kaçırmaya çalışan zanlıyı çocuğun yanına yaklaştırmayan köpek, daha sonra zanlıyı etkisiz hale getirdi.

ÇOCUK HIRSIZLIKLARINDA DEVREDELER
Bilhasssa son zamanlarda artan çocuk hırsızlarına karşı alınacak en güvenli yöntemlerden olan köpeklerin eğitimi ise görüldüğü kadar kolay değil. Köpeklere 6 aylıkken eğitim verdiklerini ifade eden K9 eğitmeni Naci İbiş, müşterilerden büyük talep aldıklarını söyledi. Köpek tutkunlarının genelde “Alman kurdu” diye tabir edilen köpek cinslerini tercih ettiğine dikkat çeken İbiş, köpeklere temel itaat, ileri itaat, alan koruma ve bodyguard eğitimleri verdiklerini söyledi. Köpeklere bir ay içinde eğitim verdiklerini belirten İbiş, “1 aylık eğitimin ardından diğer eğitimlere geçiyoruz. Bir köpeğin eğitimi yaklaşık 4 ay sürüyor. Köpeklere eğitim vermeden önce onları gezdiriyoruz. Sonra koşular yapılıp oyunlar oynuyoruz. İlk başta köpeklerin zaaflarını tespit etmeye çalışıyoruz. Mesela bir köpek topu çok seviyorsa topla oynamasını sağlıyoruz. Ya da sosisi çok seviyorsa onu tercih ediyoruz” dedi.

ÖZEL BÖLMELERDE BESLENİYORLAR
Yaklaşık bin avrodan başlayan K9 köpeklerinin üretimleri ise özel bölmelerde yapılıyor. Cam bölmelerde gıda değeri yüksek yemlerle beslenen köpekler her saniye güvenlik kameraları ile izleniyor. Her gün veteriner kontrolünün yapıldığı köpekler günün belirli aralıklarında dışarı çıkarılarak gezdiriliyor. Genellikle özel güvenlik görevlilerinin ve fabrikaların tercih ettiği K9 köpekleri, sahibine itaat etmesi kolay bir köpek olarak biliniyor. Sahibine itaat eden köpeklerin tam bir koruma köpeği olduğunu hatırlatan İbiş, “Bütün köpekler sahibine itaat eder, ama bodyguard eğitimini her köpek alamaz. Bu konuda en başarılı olan köpek türü Alman kurdu. İlk aylarda annenin beslenmesi her şeyden önemli. Anne çok iyi beslenmeli. Gezilere çıkmalı. Zaten yavrular 21 günlük olana kadar annenin bakımında oluyor. Daha sonra veteriner hekimlerimiz tarafından muayeneleri yapıyoruz. Köpekler 21 aylık olana kadar annelerinin yanında kalıyor” dedi.
(İHA)