BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

'En şiddetli' kasırga Avustralya'ya ulaştı

35 kişinin ölümüne neden olan sellerin yarasını sarmaya çalışan Queensland eyaleti şimdi de Yasi Kasırgası'nın pençesinde.

Abone ol

Geçtiğimiz haftalarda 35 kişinin ölümüne neden olan sellerle boğuşan Queensland eyaleti şimdi de Yasi Kasırgası'nın pençesinde.

Kasırganın çok yakında olduğunun habercisi olan şiddetli rüzgarlar Queensland'i vurmaya başladı.

Rüzgarın hızı henüz 100 kilometre düzeyinde ancak bunun 300'ü bulması bekleniyor.

Kasırganın 2005'te Amerika Birleşik Devletleri'nin New Orleans kentini yerle bir eden Katrina Kasırgası kadar güçlü olduğu belirtiliyor.

BBC'ye bilgi veren bir belediye başkanı, yaklaşık 500 kişinin sığındığı bir binanın çatısının uçtuğuna sahit olduğunu anlattı.

Denizde ve Yasi'nin güzergahında olan bir hava tahmin istasyonunun yıkıldığını, sahil şeridindeki ağaç ve enerji nakil hatlarının da tahrip olduğu belirtiliyor.

Yetkililer kasırganın yüzlerce kilometre içeriye nüfuz edebileceğini, hala selin yaralarını sarmaya çalışan bölgelerin bir darbe daha alacağını bildiriyor.

Cairns kentinde 30 bin kişi evlerini terk edip sığınaklara yerleşti.

Ordu helikopterlerinin yardımıyla bölgedeki hastaneler de boşaltılarak hastalar güvenli bölgelere taşındı.

Hafta başında bölgedeki binlerce kişiye evlerini terk etmeleri tavsiye edilmişti.

Ancak eyalet başbakanı Anna Bligh, artık bölgeyi terk etmek için çok geç olduğunu, herkesin bulduğu en güvenli yapıya sığınması gerektiğini söyledi.

Bligh halkın kendisini görülmemiş bir felaket manzarasına hazırlaması gerektiğini söylüyor.

Şiddeti "5'inci kategori" olarak tanımlanan kasırga sırasında rüzgarın 300 kilometre hıza ulaşacağı, sel ve toprak kaymalarının yaşanacağı belirtiliyor.