BIST 9.974
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.429,08
HABER /  RAMAZAN

En çok oruç tutulan şehir hangisi?

Bu yıl Ramazan ayında oruç tutan çalışan oranı yüzde 40'dan yüzde 32'ye düştü. En fazla oruç tutulan bölge yüzde 37 ile Marmara bölgesi oldu.

Abone ol

Bu yıl Ramazan ayında oruç tutan çalışan oranı yüzde 40'dan yüzde 32'ye düştü. En fazla oruç tutulan bölge yüzde 37 ile Marmara bölgesi olurken, Ege bölgesinin oranı yüzde 20'de kaldı. İstanbul yüzde 40 ile en fazla oruç tutulan şehir oldu. İzmir'in payı ise yüzde 15'e yakın.

Catering firmalarının hizmet verdikleri iş yerlerinde Ramazanın ilk günü öğlen yemeğine katılanlara göre hazırladığı verilere göre İç Anadolu'da oruç tutan çalışan oranı yüzde 35. Karadeniz'de yüz çalışanın 30'u oruç tuttu. Akdeniz, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu'daki oran da yüzde 30'larda kaldı.

GEÇEN YILDAN DAHA UZUN

Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Bozdağ bu değişimin bu yıl geçen yıla oranla uzayan iftar saatlerine ve havanın daha sıcak olmasına bağlı olabileceğini ifade etti. Bu yıl düşüşü kendilerinin de hissettiğini dile getiren Bozdağ, "Daha fazla göç alan şehirlerde oruç tutanların oranı artış gösteriyor" diye konuştu.

Bu yıl Ramazan ayında orucun süresi 17 saati buluyor. Bu süre geçen yıl 16.5 saatti
. 2009 yılında İstanbul ilk gün 15 saat 28 dakika oruç tutmuştu.

2 MİLYON KİŞİ ÇADIRLARDA ORUÇ AÇIYOR

Bozdağ, Ramazan çadırlarında verilen iftarlar ve bu kumanyalar ile hareketlenen yemek hizmet ve ikram sektörünün bu dönemde 2 milyar dolarlık bir iş hacmi oluştuğunu söylüyor. Bunun 900 milyon dolarlık kısmı kumanyalardan, kalan bölüm ise ramazan çadırlarından geliyor.

ÇADIRDAKİ İFTAR MÖNÜSÜ 15 TL

Ramazan çadırlarında verilen iftarların, ortalama kişi başı 14-15 TL'lik mönülerden oluşturduğunu ifade eden Bozdağ, "Artık beş yıldızlı otellere çok talep yok. Daha çok çadırlarda, bizler tarafından hazırlanan ambalajlı yemekler ikram ediliyor. En çok verilen yemek ise tas kebabı ve kuzu tandır. Bu iftarı belediyeler de verse, aslında işadamları sponsor oluyor. Her yıl bu iftarlarda 2 milyon kişi yemek yiyor."