BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

En ağır tepki Özbudundan

Anayasa Mahkemesi yeni bir içtihat kapısı mı açtı? Kararı hukukçular değerlendirdi. En sert tepki Ergun Özbudun'dan geldi.

Abone ol Türban serbestisine ilişkin Anayasa değişikliğinin iptal edilmesi, yargının, yasamanın yetkisini gasp ettiği şeklinde yorumlandı.

NTV’de konuşan Prof. Özbudun “Yetki gaspı” derken, Prof. Kalaycıoğlu “Siyasette çok derinlere inecek süreç başladı” dedi 


ANAYASA MAHKEMESİ YETKİ GASPI YAPMIŞTIR

Ergun Özbudun: "Anayasa mahkemesi 46 yıllık tarihinin en tartışmalı ve demokratik sınırları zorlayıcı ilk kararını verdi. Anayasa Mahkemesi, anayasanın kendisine vermediği yetkiyi kullanmıştır. Yetki gaspı yapmıştır. Anayasa Mahkemesi üzerindeki meşruluk tartışmalarını bu karar daha da arttıracaktır. Mahkeme, yasama organının yerine geçmiştir. Hatta kurucu organın da yerine geçmiştir. Bundan sonra TBMM'nin anayasa değişikliği yapma hakkı artık yoktur."

DERİN SÜÇER BAŞLADI

Ersin Kalaycıoğlu: “Anayasa Mahkemesi, siyasetin içindedir. Anayasa Mahkemesi türbanı laiklikle kolay kolay ayrışmayacak bir hale getirmiştir. Siyasette çok derinlere inecek bir süreç başlamıştır. AİHM konuyla ilgili karar vermiştir. Ancak bu olay hukuken sona gelinmiş midir, bu konuda bir şey diyemem.

Türbanın çözümü hukuki değildir. Bulunabilirse siyasi bir çözümdür. Ancak bugün gelinen noktada nasıl çözüm bulunacaktır bilinmez. Hukuki anlamdaki gelinen durum siyasi anlamda nasıl cereyan edecektir bilemeyiz. Meclis’in yetki alanı sadece bu kararla değil başka kararlarla da daraltılmaktadır. Başka alanlarda yerli yerine oturmadığı gibi yargı da yerli yerine oturmamıştır. Türkiye’deki istikrarsızlık kurumların yerli yerine oturmamasından kaynaklanmaktadır. Bu karar da onun en bariz göstergesidir.”