BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Emlak fiyatları hız kesti

Yaklaşık 2 aydır emlak fiyatları yatay trende girdi. Fiyatlar yükseliş ivmesini kesti. Şimdi dikkat edilmesi gereken tek nokta panik yapmamak.

Abone ol

Peki niye? 2005 Kasım ayı ortalarında bankaların, konut kredisine uyguladıkları faiz oranlarını düşüreceklerinin sinyalleri gelmeye başlamıştı. Kulaktan kulağa yayılan söylenti Aralık ayında gerçek oldu. Sonra peşpeşe büyük bankalar faiz oranlarını sert bir şekilde indirdi. Bugün gelinen noktada en düşük aylık faiz oranı 0.99. Büyük bankalar ise ortalama aylık 1.07-1.08 oranıyla kredi kullandırıyor.

Bankaların kullandırdığı kredilerin 9 milyar doları aştığı piyasada, ortalama kredi faiz oranı yüzde 1.5 civarında kullananların çoğunlukta olduğu tahmin ediliyor. Kredi kullananlar arasında aylık faiz oranı 1.5'in üzerinde olanların sayısı ve toplam büyüklüğü hiç de gözardı edilmemesi gereken boyutta. Durum böyle olunca konut satın alırken, banka kredisi kullanacaklar, "krediler biraz daha düşer mi" beklentisi içerisinde. Piyasada alıcı cephesini oluşturanlar faiz oranlarının daha da düşmesini bekliyor.

Faiz oranları daha da düşecek mi? Sırası gelmişken bu sorunun yanıtını da vereyim: Makro ekonomik veriler bu şekilde gelmeye devam ettiği sürece faiz oranları daha da düşecek. Bu noktada kimsenin endişesi olmasın.

Ev fiyatları ne olur? Konut fiyatları da yükseliş trendini sürdürür. Şu anki yatay seyir, teknik analizcilerin deyimiyle "düzeltme". Bu düzeltmenin olması son derece sağlıklı. Faiz oranlarının düşmesi fiyatları daha da yükseltecek.

Lüks konut arzı hız kesmiyor

2006'da piyasaya satışa çıkarılacak projelere baktığımızda şunu görüyoruz: Lüks konut hız kesmiyor. Kesmeyecek de... Arzın bu kadar çok olması lüks konut fiyatlarının düşmesine neden olur mu? Metrekare bazında baktığımızda, niteliklerine göre yüksek fiyatlarda satılan konutlar için sorumuzun yanıtı "evet" şeklinde. Burada lüks konut satış kampanyası yapmaya hazırlananların çok dikkatli olması gerekiyor. Geçenlerde görüştüğüm Türkiye'nin önde gelen inşaat şirketlerinin yöneticilerinden birisi, "Bizim işte en zor olan nokta burası. Bir kampanyada satışa çıkarttığınız konutların fiyatında indirime gitmek. Bu, yüksek fiyattan konut sattığınız müşterilerinize karşı, sizi mahcup eder" diyordu.

Piyasaya baktığımız zaman, işi bilen inşaat şirketlerinin, fiyatlar konusunda son derece makul davrandığını görüyoruz. Büyükler, çok kar etmektense, az kar edip, mahcup olmayacakları fiyatları tercih ediyor. Yüksek fiyatlı konut satışları genelde sektöre yeni giren firmaların tercihi. Onlar da satışların yavaş seyretmesi nedeniyle, eninde sonunda geri adım atacak.

Sonuç: Bankaların konut kredisi faiz oranları düşmeye devam edecek. Lüks konut arzı da artarak sürecek. Kimse evsiz kalmayacak. Paniğe gerek yok. Faizlerin düşmesi beraberinde konut fiyatlarını yükseltecek. Ev alma noktasında kararlıysanız projeleri araştırın. Şartlara göre ucuz ev bulursanız, kaçırmayın. Mortgage'da kredi faiz oranlarını düşürmek kolay.

Haber: Tebernüş Kireççi
Kaynak: