BIST 10.769
DOLAR 32,23
EURO 35,05
ALTIN 2.496,25
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Emeklilik yaşı kademeli olarak artacak!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz günlerde emekli olmak için gün sayan binlerce emekli adayını ilgilendirecek bir açıklama yapmıştı.

Abone ol

O açıklamaların yankıları sürerken konunun detayları da ortaya çıkmaya başladı. Peki kimlerin emeklilik yaşı nasıl artacak? İşte merakla beklenen bu soruların cevabı...

FARUK ÇELİK NE DEMİŞTİ?

BÖYLE BİR ÇALIŞMA YOK

 ''Genç yaşta emekliliğe son'' başlığıyla bir gazetede yer alan haberi hatırlatarak ''Maliye Bakanı Mehmet Şimşek emeklilik yaşının yükseltilmesine ilişkin bir çalışma olduğunu ifade etti. Böyle bir çalışma var mı?'' sorusu üzerine Bakan Çelik ''Ne hükümetimizin ne de bakanlığımızın gündeminde emeklilik yaşının yükseltilmesine ilişkin bir çalışma yok'' dedi.

KİMLERİN MAAŞI KADEMELİ ARTACAK?

Gününü doldurup yaşı bekleyenler için ise kademeli olarak artışlar meydana gelecek. Örneğin prim gününü tamamlayıp yaşının dolmasına, 1-3 yıl kalanlar için 1 yıl eklenecek. Yine aynı şekilde 3-5 yılı kalanlara ayrıca 2 yıl daha eklenecek. Fakat emeklilik hakkını kazanıp yasa çıkmadan önce yaşını da doldurmuş olanlar, emekli olmasalar dahi haklarını kaybetmeyecek ve yasadan sonra da emekli olabilecekler. Yasanın ne zaman çıkacağı konusu ise henüz netlik kazanmadı. İlgili çalışma tamamlandıktan sonra ilgili tarafların da görüşleri alındıktan sonra yasaya son şekli verilecek ve Meclis'e sevk edilecek.

EN SON NE ZAMAN ARTTIRILMIŞTI?

Emeklilik yaşı aslında 2007 yılında çıkartılan kanun ile 65'e çıkartılmıştı. Fakat bu sisteme geçiş de kademeli olarak hazırlanmıştı. 2007'de getirilen kademe sistemi yeni çalışmayla değiştirilmiş olacak. Yeni sistemde 50 yaşın altında emekli olmanın önü kapatılacak. 2007'deki kanuna rağmen sigorta başlangıçı 1991 yılından daha önce olanlar 48 yaşına kadar emekli olabiliyor. Kademeli geçiş sürdüğü için de erken emeklilik halen uygulanmaya devam ediyor.

MEMURHABER.COM