BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,10
ALTIN 2.517,76
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Emekçi 2 bin YTL istiyor

KESK'e göre, kamu emekçilerinin reel ücretleri 2 bin YTL olması gerekiyor.

Abone ol

KESK'e göre, 1980'den bu yana kamu emekçilerinin reel ücretleri Türkiye ekonomisi oranında büyüseydi, geçen yıl 700 YTL olan ortalama memur maaşı yaklaşık 2 bin YTL olacaktı. KESK'in ''DPT ve TÜİK rakamlarına dayanılarak endeksleme yöntemi ile yaptığı araştırmada, son 25 yılda ekonomi 3 kat büyürken kamu emekçilerinin ücretlerinin gerilediği'' ifade edildi.

Araştırmada, ''kamu emekçilerinin gerçek ücretlerinin hala 1980 öncesindeki düzeyini yakalamaya çalıştığı'' savunularak, ''kamu emekçilerinin ücretlerinin sadece 1992-1993 ve 1997-1999 yıllarında 1980 öncesindeki düzeyi geçtiği'' iddia edildi. Araştırmada, şu görüşlere yer verildi: ''1980 sonrasında uygulanan kemer sıkma politikalarından en fazla kamu emekçileri mağdur oldu. Türkiye 25 senede cari fiyatlarla 3 kat büyürken kamu emekçilerinin alım gücü ve reel ücretleri yerinde saydı. Türkiye 2006'yı yaşarken kamu emekçilerinin reel ücretleri 1980 yılına takıldı kaldı. Eğer kamu emekçilerinin reel ücretleri Türkiye ekonomisi oranında büyüseydi 2005 yılında ortalama bir kamu emekçisinin 700 YTL olan maaşı yaklaşık 2 bin YTL olacaktı.''

Araştırmada, kişi başına GSMH'nın 1979'da bin 404 dolar olduğu, bu miktarın 2005'de 5 bin 88 dolara çıktığı ifade edilerek, ''öğretmenin, doktorun ücretlerinin yerinde saymasının anlaşılır olmadığı, bu büyümeden en büyük payı rantiyenin, kolay yoldan köşeyi dönmeye çalışanların, hortumcuların aldığı'' ifade edildi.

KESK'İN DEĞERLENDİRMESİ

Araştırmayı değerlendiren KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, kamu emekçilerinin sorunlarının altında yatan temel etmenin, anti demokratik uygulamalar olduğunu ifade ederek, bu koşullarda ekonomideki büyümenin emekçilerin ve yoksul halk kitlelerinin sorunlarını çözmediğini, aksine bir avuç zengini daha da zengin ettiğini belirtti.

Tombul, şunları kaydetti: ''26 yıl öncesinin ekonomik standartlarına bile ulaşamayan kamu emekçilerinin yoksullaşmasının önüne geçmenin yolu grevli, toplu sözleşmeli sendikal hakların kullanılmasıdır. Ancak hükümet, Anayasa'nın 90. maddesine rağmen bu hakkın kullanılmasını engellemektedir. Kamu emekçilerinin sendikal hak mücadelesi, açlıkla ve yoksullukla sınanan bir mücadeledir. Oysa toplu görüşmeler devletle, devlet güdümlü sendikaların resmi bir seremonisine dönüşmüştür. KESK, bu seremoniyi kamu emekçileri lehine bozacaktır.''