BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.427,10
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Emek Sineması için traji-komik beyan

İstanbul'un tarihi sineması yok ediliyor. İnşaat firması ise yaptığı açıklama ile komik düştü; 'Emek sineması yıkılmıyor, taşınıyor'.

Abone ol

İstanbul'un tarihi mekanlarından Emek Sineması, SGK tarafından özel bir şirkete YAP-İŞLET-DEVRET modeliyle 25 yıllığına kiralanınca yok olma tehlikesi ile yüzyüze geldi.

İnşaat firması sinemanın bulunduğu yeri bambaşka bir hale çevirmek istiyor. Tarihi sinemanın yerine 10 salonlu 'ticari' bir sinema kompleksi yapıyorlar.
01.20130409162735.jpg
Kamer İnşaat'ın sözcüsü Levent Eyüpoğlu, şiddetli tepkiler üzerine bugün bir açıklama yaparak projeyi savundu. Ticari kaygıyla öne çıkan proje ile tarihi sinemanın yerini 4 katlı bir kompleks alacak. 

BU SİNEMA NİYE ÖNEMLİ?

Beyoğlu Yeşilçam Sokak'ta, 1924'te "Melek Sineması" adıyla açılan Emek Sineması sadece Türk sinemasının yaşayan bir anıtı değil aynı zamanda tarihi bir binanın da bugüne kadar koruyucusuydu.

Binanın mülkiye Sosyal Güvenlik Kurumu'a ait. Yap-işlet-devret modeliyle 25 yıllığına Kamer İnşaat firmasına kiralandı.

TEK SALON YERİNE SİNEMA KOMPLEKSİ

İnşaat firmasının sözcüsü Levent Eyüpoğlu büyük tepki çeken Emek Sineması yıkımını şöyle savundu;

-''Bu tür projelerde yaşanan sorunları inceledik. Gördük ki, tek salonlu sinemalar, tek başlarına yaşayamıyor. Zaten bunu Emek Sineması'nın bizden önceki işletmecisinden birebir duyduk. Böyle bir salonun yaşaması çok önemli. Beyoğlu'nda bu tür salonların yok olmasını istemediğimiz için gelecek nesillere kalabilecek, yaşayacak bir proje bırakmak istedik. Aynı zamanda 25 yıl sonra da 'Kamuya hak ettiği geliri getirebilecek bir proje olsun' diye maksimum özeni gösterdik" .

YERİNE MİNİ SİNEMA

Binanın 4 katlı olacağını kaydeden Levent Eyüpoğlu, bina hakkında şu bilgileri verdi:

"Proje, Beyoğlu bölgesinin ruhunu yansıtan bir pasaj şeklinde olacak. Senkildoryan Binası'nın içinden geçilerek girilen aynı zamanda Yeşilçam'dan da direkt girişi bulunan ve sizi Küçük Beyoğlu'na kadar, Yeşilçam'ın arka sokaklarına kadar götürecek bir pasaj olacak. Burada Beyoğlu'nun diğer pasajlarında olduğu gibi restoranlar, kafeler, mağazalar, kitap satılan üniteler gibi farklı bölümlere yer verilecek. Bunların hemen üstünde, iki katlı 10 salonlu bir sinema kompleksi yapılacak. Onun üstüne de Emek Sineması taşınacak."

PROTESTOLARI TAKMIYORLAR

Kamer İnşaat'ın sözcüsü Eyüpoğlu, Emek Sineması ile ilgili protestolara da değinerek, "Projeye 'Evet' diyenler de 'hayır' diyenler de olacaktır. Bu sorumluluğun gerektirdiği hukuki altyapıyı oluşturup, izinlerimizi aldık. Onların içinde bize yön verecek olanlar varsa dinlemeye hazırız. Şu an yükümlülüğün altına girdik. Sorumluluğumuz projeyi doğru şekilde tamamlamak" ifadelerini kullandı.