BIST 10.108
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.406,80
HABER /  DÜNYA

Elektrikte indirim sinyali

Borçka-Ahıska Elektrik İletim Hattı açılışına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik enerjisi arzındaki çeşitliliği...

Abone ol

Borçka-Ahıska Elektrik İletim Hattı açılışına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik enerjisi arzındaki çeşitliliğin fiyat rekabetinin artması açısından Türkiye adına olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.
Gürcistan’da açılışını yaptıkları iletim hattının ENTSO-E standartlarında üretim yapan bir sistemle çalıştığını söyleyen Bakan Yıldız, "Bu tesis son derece modern. Back-to-back istasyonu dediğimiz alternatif akım geliyor, DC’ye çevriliyor, oradan tekrar alternatif akıma çevrilip bir izole sistem oluşturuluyor. Bu şu açıdan önemli: Akımdaki veya gerilimdeki herhangi bir bozukluk diğer tarafa yansımıyor çünkü ENTSO-E’nin Avrupa Birliğinin temiz enerji ile sürekli bir arada bulunması için bu gerekiyor. Artık Gürcistan enerjisi de bir müddet sonra Azerbaycan enerjisi ile beraber rahatlıkla Avrupa Birliğine iletilebilmiş olacak" dedi.
Türkiye’nin güvenilir bir pazar olduğunu kaydeden Yıldız, "700 megavatlık enerji üretilmesi halinde Türkiye’ye iletilebilir. Bunlar makul fiyatlarla enerji pazarına arz edilebilir. O yüzden Türkiye, bütün komşuları ile beraber, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Azerbaycan, İran, Irak ve bütün komşu ülkeleri ile Yunanistan ve Bulgaristan’ı da dahil ederek söylüyorum, enerji iş birliğine devam edecek. Bu tesisin hem Türkiye hem de Gürcistan için çok ciddi artılar koyacağı kanaatindeyim" şeklinde konutu.

"ARZIN, FİYATLAR AÇISINDAN VATANDAŞIMIZ LEHİNE OLUMLU ETKİLENMESİNİ İSTİYORUZ"
Türkiye’nin yalnız koridor bir ülke değil, tüketici bir ülke de olduğunu kaydeden Yıldız, "Biz arzın artarak normal fiyatların daha da olumlu manada, vatandaşımız lehine olumlu manada etkilenmesini istiyoruz. Ne kadar piyasaya elektrik girerse, o kadar daha fazla enerji sektöründe fiyatta bir rekabet olacaktır. O yüzden biz bunun artı değerlendirileceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Söz konusu iletim hattının fiyatlara yansımasıyla ilgili bir soru üzerine Yıldız, "Özel şirketler anlaşmalarını yapıyor. TEİDAŞ’la da iletim hattı ile alakalı ihaleye girecekler. O ihaleyi kazananlar buradan iletebiliyor olacaktır. Bunu önümüzdeki süreç belirleyecek" cevabını verdi.
İletim hattında problem yaşama ihtimalinin sorulması üzerine Yıldız, "Gerçekçi olmamız lazım. Şu an burası eksi 8 derece ve yüksek bir rakımda bulunuyoruz. Kendimize bahar muamelesi yapamayız. Şu anda rahatlıkla üşüyebiliyoruz. O yüzden Türkiye’nin de kış şartlarının da kendine has getirileri var, götürüleri var. Malum, köy yollarımız kapanabiliyor, gemi seferlerimiz aksayabiliyor, dünkü Juventus maçı ertelendi. Bunların her birisi kış şartlarından kaynaklanıyor. Bizim öngördüğümüz bir sıkıntı yok ama günlük olarak dediğim gibi atmosfere açık işletmelerde bazı sıkıntılar olabiliyor ama bunu genele şamil kılmak, genelde söylemek doğru olmaz. Bizim öngördüğümüz bir sıkıntı yok. Fiyat konusunda da bir değişiklik şu an için öngörmüyoruz" karşılığını verdi.
Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Kakha Kaladze ile yeni projeler konusunda görüşeceklerini belirten Yıldız, "Yeni iletim hatları yapabilir miyiz, daha farklı iş birlikleri için ne yapılabilir? TANAP Projesi’nde Gürcistan’ın rolü çok önemli. Bütün bunları hem doğal gazda hem petrolde hem de elektrikte değerli meslektaşımla görüşeceğiz" dedi.
(İHA)