BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,91
ALTIN 2.428,18
HABER /  EKONOMİ

Elektrik, su, doğalgaza sanal takip

Elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi abonelik sözleşmesinden kaynaklanan alacaklara yönelik, ‘sanal icra dairesi’ yolda. Meclise verilen teklife göre haciz aşamasına kadar olan işlemleri için Merkezi Takip Sistemi (MTS) kurulacak.

Abone ol

AK Parti, “Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun” teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Buna göre sanal icra dairesi kuruluyor.

Teklife göre elektrik, su, doğal gaz, telefon gibi alacakların haciz aşamasına kadar olan işlemleri için Merkezi Takip Sistemi (MTS) kurulacak. Alacaklı tarafın avukatı, icra takibini MTS’deki talep formunu doldurarak başlatacak.

Tebliği alan borçlu, MTS’de borç miktarını görüp ödeyecek. Ödenen para, cezaevi inşasıyla ilgili harç miktarı ayrıldıktan sonra ilgili hesaba aktarılacak. Teklifle, abonelik sözleşmelerinden ve tüketiciye sunulup bedeli faturaya yansıtılan hizmetten kaynaklanan para alacaklarına ilişkin ilamsız icra takiplerinin elektronik ortamda başlatılması ve yürütülmesi öngörülüyor.

MAL VARLIĞI SORGULANACAK
Borcun ödenemesi durumunda alacaklı taraf haciz ve satış işlemleri için haciz aşamasına geçecek. Borçlunun mal, hak veya alacağının varlığının tespiti halinde UYAP üzerinden de haciz talep edilebilecek.