BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Elektirik olmayan trafoya fatura

Saruhanlı çiftçinin başı TEDAŞ'la belaya girdi. DETAŞ, 4 yıl önce kapatılan trafoya hala elektirik faturası gönderiyor.

Abone ol Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı Kemiklidere köyünde çiftçilik yapan vatandaş ile TEDAŞ arasında, 4 yıl önce kapattırılmasına rağmen elektriği kesilmeyen trafo nedeniyle ihtilaf yaşanıyor.

Edinilen bilgiye göre, Kemiklidere'de çiftçilik yapan Muhterem Akdeniz (58), tarımsal sulama için 1997 yılında tarlasına elektrik trafosu kurdurdu. 8 yıl süresince kullandığı trafoyu, 2005 yılında kapattırmak için TEDAŞ'a başvuran Akdeniz, o tarihte 1800 TL olan borcunu ödeyerek, gerekli prosedürü gerçekleştirdi.

Muhterem Akdeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 yıl önce kapattırdığı trafonun, elektrik kablolarının da hırsızlar tarafından çalındığını iddia etti.

Akdeniz, ''Elektrik kabloları çalındığı için enerji hattı bulunmayan ve 2005 yılında bütün borçlarını ödeyerek kapattırdığım trafo için TEDAŞ'tan 2006-2007-2008 yıllarına ait 1475 TL'lik borç faturası geldi. Ne yapacağımı bilmiyorum. Kapalı olan, elektrik bile gelmeyen trafo için nasıl olur da fatura düzenlenir'' dedi.

Borç faturasını aldıktan sonra Saruhanlı TEDAŞ İşletme Şefliğine başvurarak, durumu anlattığını belirten Akdeniz, elektriğin kesilmesi ve trafonun kapatılması için 2005 yılında verdiği dilekçenin bulunamadığını savundu.

Muhterem Akdeniz, ''Belli ki dilekçe işleme konulmamış. Mağduriyetimin giderilmesini istedim. Geriye dönük işlem yapamayacaklarını söylediler. Ben de hakkımı mahkemede arayacağım. Çünkü benimle ilgisi olmayan ve işleme konulmayan bir dilekçeden kaynaklanan bu borcu ödemeyeceğim'' diye konuştu.

TRAFO BOŞTA KAYBI

Konuyla ilgili açıklama yapan TEDAŞ Saruhanlı İşletme Şefi Halil İbrahim Akpınar ise Akdeniz'e gelen faturanın elektrik kullanımından değil, 'trafo boşta kaybı'ndan (iptal edilmiş trafonun çektiği elektrik bedeli) kaynaklandığını savunarak, şunları kaydetti:

''Özel bir trafo kapatılmış veya kullanılmıyor olsa bile bu trafo yine de elektrik akımını çeker. Trafolar gelen elektriği depolayamadığı için her ne kadar kullanmasanız bile burada bir elektrik sarfiyatı olur. Bunun önlenmesi için trafoyla beraber buraya gelen elektriğin de kesilmesi gerekir. Buna da trafo boşta kaybı denir. Bu vatandaşımız bunun için dilekçe verdiğini iddia ediyor. Ancak dilekçesi evraklarımız arasında bulunmadı. Ayrıca trafoya elektrik getiren tellerin çalındığı konusunda da bizim bilgimiz yok. Bu durum karşısında yapabileceğimiz bir şey de yok.''