BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.437,39
HABER /  GÜNCEL

El Kaide'den Suriye isyanına açık destek

El Kaide lideri ez Zevahiri, Suriyeli muhaliflere, 'Türkiye, Arap Birliği ya da Batı'ya değil kendinize güvenin' diye seslenirken, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu komşu ülkelerdeki militanlara 'harekete geçmeleri' çağrısında bulundu.

Abone ol

El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri, Suriye'deki ayaklanma hareketine destek verirken isyancılara Türkiye, Arap Birliği ya da Batı'ya değil kendilerine güvenmeleri çağrısında bulundu.

Zevahiri, video kaydında Suriyeli isyancıların kendi ifadesiyle ''kanserli rejim''den kurtulmak için her türlü aracı kullanma hakları olduğunu söyledi.

Mısır doğumlu, 62 yaşındaki Zevahiri Usame bin Ladin'in Mayıs 2011'de öldürülmesinin ardından El Kaide liderliğini üstlenmişti.

Suriye, aralık ayında Şam'da meydana gelen saldırıdan El Kaide'yi sorumlu tutuyor.

İki intihar saldırısında 44 kişi hayatını kaybetmişti.

ABD yönetiminin başına 25 milyon dolar ödül koyduğu Zevahiri video kaydında kendi ifadesiyle ''Suriye'nin Aslanları''na sesleniyor.

Esad muhaliflerine, Batı'ya, Amerika'ya ya da Arap hükümetleri veya Türkiye'ye değil, kendi özverilerine, direnişlerine, fedakarlıklarına ve Allah'a güvenmeleri tavsiyesinde bulunan Zevahiri, yine Türkiye, Irak, Ürdün ve Lübnan'daki kendi ifadesiyle ''şerefli ve hür'' her müslümana Suriye'deki kardeşlerine yardım etmek için harekete geçmeye çağırdı.

Zevahiri, ''Eğer özgürlük istiyorsak bu rejimden kurtulmalıyız, adalet istiyorsak bu rejime karşılık vermeliyiz'' dedi.

Irak'tan İslamcı militanların Suriye'ye geçmekte olduklarına haberler bir süredir geliyor.

Ancak Zevahiri'nin açıklamaları giderek silahlı bir görünüm alan Suriye'deki ayaklanmaya El Kaide'nin katılımını ortaya koyan en net gelişme olarak görülüyor.

Amerikalı yetkililerin Şam ve Halep'te yakın zamanda meydana gelen ve otomobillerle düzenlenen intihar saldırıların El Kaide'nin işi olduğuna inandıkları bildiriliyor.

Ancak muhalifler, saldırılardan Suriye rejimini sorumlu tutmuşlardı.

BBC'nin Beyrut'taki muhabiri Jim Muir, aşırı İslamcı silahlı örgütlerin de Suriye'deki çatışmalara katılmasının zaten karmaşık olan durumu daha da ağırlaştıracağına dikkat çekiyor.