BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

El Kaide komutanı trafik kazasında öldü

'Sahra Emiri' olarak bilinen El Kaide bağlantılı örgüt lideri Nebil Mahlufi'nin, Mali'de bir trafik kazası sonucu hayatını kaybettiği açıklandı.

Abone ol

'Sahra Emiri' olarak bilinen El Kaide bağlantılı komutan Nebil Mahlufi'nin, Mali'de bir trafik kazası sonucu hayatını kaybettiği açıklandı.

AP haber ajansının verdiği habere göre, Ensar Din örgütünün sözcüsü Sanda Ebu Muhammed, Nebil Alkama adıyla bilinen Cezayirli Mahlufi'nin Pazar günü ülkenin kuzeyindeki Gao şehri yakınında bir trafik kazasında hayatını kaybettiğini açıkladı.

Reuters haber ajansı, Cezayirli bir diplomatın haberi doğruladığını bildirdi.

Mağreb'te üst düzey bir El Kaide üyesi olan Mahlufi, Sahra çölünde yabancıları kaçırmak ve öldürmekle suçlanıyordu.

İslamcı militanlar Mali'nin kuzeyini Nisan ayında ele geçirmişlerdi.

Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (Ecowas) İslamcılarla savaşmak için bölgeye 3000 kişilik bir askeri birlik göndermeyi planladıklarını söyledi.

Ancak BM Güvenlik Konseyi, planın net hedefleri olmadığı ve uzun sürecek bir çatışmada çıkmaza girme riski olduğu gerekçesiyle planı henüz onaylamadı.

Mahlufi, El Kaide'nin Kuzey Afrika kolunun Sahra çölünden sorumlu komutanlarından Abdülhamit Ebu Zeyd'in yardımcısıydı.

Örgüt, 2010 yılında Mali'de kaçırdığı Fransa vatandaşı Michel Germaneau ve İngiltere vatandaşı Briton Edwin Dyer da dahil olmak üzere birçok yabancıyı öldürdü.

Örgüt ayrıca, geçen sene, popüler bir turist bölgesi olan Timbuktu'da üç yabancıyı kaçırdı ve bir Alman vatandaşını öldürdü.

El Kaide ile bağlantısı olduğu söylenen Ensar Din örgütü, Timbuktu'da bulunan Dünya Kültür Mirası listesindeki tarihi türbeleri tahrip etti. Türbelere yapılan saldırılar uluslararası alanda yaygın bir şekilde kınandı.

Ensar Din, Sufi mezhebi mensupları tarafından kutsal sayılan türbelerin puta tapma olduğunu ve İslam dininde yeri olmadığını söylüyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Ensar Din örgütünün eylemlerinin savaş suçu sayılıp sayılmayacağı konusunda soruşturma başlattı.