BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.401,93
HABER /  GÜNCEL

El Bab son dakika haritası TSK nerede sokak sokak çatışma var!

El Bab son dakika haberlerini sizler için derledik. TSK El Bab Harekatı'nda çatışmalar şiddetlendi. El Bab'dan gelen açıklamalara göre ÖSO ile DAEŞ arasında yer yer sokak çatışmaları yaşanıyor.

Abone ol

Suriye'nin kuzeyinde, Türk Silahlı Kuvvetleri ve silahlı muhalif gruplar yürütülen Fırat Kalkanı Harekâtı'nda dördüncü aya giriliyor. Harekât kapsamında Kasım ayının ortasından bu yana ise El Bab kasabasının alınması için operasyon yürütülüyor.

El Bab'dan gelen yoğun çatışma haberleri ve son olarak 14 Türk askerinin yaşamını yitirmesi, El Bab'ın harekâtın bugüne kadarki en zorlu cephesi olduğunu ortaya koyuyor.

EL BAB NEREDE NEDEN ÖNEMLİ?

Askeri açıdan DAEŞ'in El Bab'da nasıl bir strateji izleyeceği, siyasi olaraksa bölge ülkeleri ile Rusya gibi aktörlerin tavrı El Bab operasyonunu durumunu etkileyecek gibi görünüyor.

Suriye'de Rakka'dan sonra DAEŞ'in elindeki en büyük yerleşim bölgesi olan El Bab, Türkiye sınırına yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunuyor.

Kasabanın nüfusunun önemli bir kısmını Sünni Araplar oluşturuyor.

El Bab, Kasım 2013'te DAEŞ'in yönetimine geçti. YPG'nin ana gövdesini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), kuzeydoğuda bulunan Menbic'i aldıktan sonra El Bab'a ilerlemeyi planladıklarını açıklamış ancak bu operasyon gerçekleşmemişti.

El Bab haritası

EL BAB ÇOK KRİTİK BİR KAVŞAK

Coğrafi konumu, El Bab'a çok kritik bir kavşak olarak stratejik önem kazandırıyor.

El Bab; Akdeniz kıyısındaki Lazkiye'den başlayarak, İdlib, Halep ve Menbic'ten geçerek Irak'a doğru uzanan M4 otobanının kuzeyden gelen en önemli yollardan biriyle kesişme noktasında yer alıyor. Bu nedenle, Cerablus ile birlikte burası, DAEŞ'in başkent olarak ilan ettiği Rakka ve Deyr ez Zor'a giden ana yolun üzerinde bulunuyor.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, muhalefetin talebi üzerine bugün El Bab'ta yaşanan gelişmelerle ilgili bilgilendirme yapacağını söyledi.

Bu hat, DAEŞ'in yaklaşık 2,5 yıl boyunca kuzeyden militan getirdiği ana güzergah oldu.

Türkiye, DAEŞ'i sınırından uzaklaştırmanın yanı sıra Kürt grupların bu kritik kavşağı kontrol ederek Afrin ve Kobani kantonlarını birleştirmelerine engel olmak da istiyor.

EL BAB'DA ÇATIŞMALAR NEDEN YOĞUNLAŞTI?

Haftalardır süren El Bab operasyonunda çatışmalar yoğunlaşmış durumda. Bunun nedeniyse TSK birlikleri ve isyancı güçlerin El Bab kasabasına dayanmış olması.

BBC Arapça'dan Mustafa Hamo, "Şimdi sokak sokak çatışma evresi başladı" diyor.

Dubai merkezli, Suriyeli muhaliflerin yayın organlarından Orient News TV'nin internet sitesi, El Bab içinden kendilerine konuşan yerel kaynakların, muhaliflerin kentteki stratejik Akil dağlarını ele geçirdiğini söylediğini belirtti.

Site, bu kaynakların, muhaliflerin böylelikle kasabanın tamamında kontrolü ele geçirmenin önünü açtığını, DAEŞ'in de 2014'te kasabayı almadan önce bu tepelerin kontrolünü aldığını söylediğini aktardı.

DAEŞ'in El Bab'ta nasıl bir strateji izleyeceği belirsiz.

DAEŞ GERİ ÇEKİLMEZSE...

IŞİD, Fırat Kalkanı Harekâtı'nın ilk aşamasında Cerablus'ta çekilmeyi tercih etmişti.

Harekâtın ilerleyen evrelerinde Dabık ve El Rai de yoğun çatışmalar yaşanmadan IŞİD'den alınmıştı.

Ancak, DAEŞ açısından El Bab, bu bölgelerden daha önemli.

Londra merkezli, muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi'nde (SOHR) Rami Abdurrahman BBC Türkçe'ye, çatışmanın yoğunluğunun IŞİD'in tercihine bağlı olacağını söylüyor:

"DAEŞ eğer savaşmamaya karar verirse Rakka'ya doğru geri çekilir. Ama eğer savaşmak isterse bu yoğun bir savaş olacaktır. El Bab'ı Cerablus'taki gibi kontrol etmek kolay olmaz."

IŞİD'e bağlı Amaq haber ajansı ve Al Bayan Radyo'yu takip eden, BBC İzleme Servisi'nden Laura Smith, örgütün yayınlarında bir sonraki savaş stratejisini bilmenin şu an için imkansız olduğunu, buna dair bir emarenin olmadığını söylüyor.

Fırat Kalkanı Operasyonu 24 Ağustos'ta başlamıştı.

SİVİLLERİN DURUMU ÇATIŞMALARI ETKİLEYEBİLİR

Cerablus'a yönelik kara operasyonu başladığında siviller büyük oranda kasabadan tahliye edilmişti. Ancak El Bab'da şu anda on binlerce sivilin bulunduğu düşünülüyor.

TSK tarafından yapılan açıklamada 'Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) yönelik operasyonlarda 67 hedefin TSK'ya ait uçaklarca vurularak imha edildiği, 138 IŞİD militanının da çatışmalarda etkisiz hale getirildiği' belirtildi.

BBC İzleme Servisi'nin haberine göre, El Bab operasyonu sırasında DAEŞ'in askeri operasyonlarla ilgili açıklamalar yapmakla birlikte bunun yanında, Türk uçaklarının neden olduğu sivil ölümü iddialarıyla ilgili de sık sık açıklama yaptığını belirtiyor.

Smith, "DAEŞ, iddia ettiği yıkımı gösteren kısa haberler, görüntüler ve kısa videolar yayımlıyor" diyor.