BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,77
ALTIN 2.411,88
HABER /  GÜNCEL

Ekonomiyi sarhoş eden karışım!

WSJ'ın haberine göre, yüksek enflasyon ve cari açık kokteyli Türkiye'de baş ağrısı yaptı...

Abone ol

Kasım ayında tüketici fiyatlarıyla yüzde 1.73, üretici fiyatlarıyla yüzde 0.65 artışla birlikte Türkiye'nin yıl sonu enflasyonun çift haneyi bulacağı haberleri uluslararası ekonomi basınında da yankı buldu.

ABD merkezli Wall Street Journal (WSF) gazetesi, haberi "Cari açıkla karışık yüksek enflasyon kokteyli başağrısı yaptı" başlıklığıyla duyurdu. WSJ, Türkiye'deki yükselen enflasyonun "cari açık başağrısı"nı kötüleştirdiği görüşünü dile getirdiği haber analizinde "Türkiye'nin merkez bankacıları, ağrı kesici içerlerse affedilmeli. Başağrısı yaratan son kokteyl nedir dersiniz? Balon gibi şişen cari açıkla karışık hızlı enflasyon" yorumunu yaptı.

MANTAR GİBİ BÜYÜYOR

Türkiye ekonomisinin krizdeki Avrupa Birliği (AB) üyesi ekonomilerle çok entegre olduğu değerlendirilmesinin yapıldığı haberde, yüksek kasım enflasyon rakamı "beklenenden daha çirkin" diye nitelendirildi. Haberde şu ifadelere yer verildi:

"Dış şoklara karşı kırılgan Türkiye ekonomisinin aşil topuğu cari açık mantar gibi büyüyor. Enflasyon oranı iktisatçıların beklentilerini aştı ve Merkez Bankası'nca uygulanan gevşek para politikasının ve düşen para biriminin fiyat artışlarını alevlendirdiği yönündeki kaygıları körükledi."

SIKI PARA POLTİKASI

Haberde, "Ekonomistler, hızlı yükselen enflasyonun, milli gelirin yüzde 9'unu aşacağı tahmin edilen cari açığı çözmeye çabalayan politika yapıcıların işini zorlaştıracağına dikkat çekiyor. Ankara'nın, sıkı bir para politikasına yönelme ihtiyacı olabilir. Türkiye'nin ihracatı, cari işlemler açığında kayda değer bir iyileşmeyi tetikleyecek kadar güçlü bir artış sağlayamadı. Merkez Bankası, artan enflasyon tehdidini kabul ederek dramatik bir politika değişikliğine girdi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın 'şahince' açıklamalar yaptı" denildi.