BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,89
ALTIN 2.438,82
HABER /  GÜNCEL

'E.koli'ye Avrupa çapında önleme gerek yok'

Sağlıktan sorumlu Avrupa Komisyonu üyesi John Dalli, E.koli salgınının Almanya'nın kuzeyi ile sınırlı olduğunu söyledi, orantısız uygulamalardan kaçınma çağrısı yaptı.

Abone ol

Sağlıktan sorumlu Avrupa Komisyonu üyesi John Dalli, E.koli salgınının Almanya'nın kuzeyiyle sınırlı olduğunu ve Avrupa çapında kontrollere gerek olmadığını açıkladı.

Dalli, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada: "Salgının Hamburg şehri etrafıyla sınırlı olduğunun altını çizmek istiyorum. Avrupa düzeyinde eyleme geçmeye gerek yok, herhangi bir ürünün AB çapında yasaklanması orantısız olur" dedi.

Dalli, salgınla ilgili kanıtlanmamış bilgilerin yayınlanmasına karşı da uyarıda bulundu, bu durumun korku yarattığını ve çiftçileri olumsuz etkilediğini ifade etti.

Krizin başladığı günlerde, bakterinin kaynağının İspanya'dan gelen salatalıklar olduğu söylenmiş ancak daha sonra bu bilginin doğru olmadığı ortaya çıkmıştı.

AB bakanları tazminatı tartışacak

Ancak Dalli, Avrupa'nın ürün yasakları sorunuyla karşı karşıya olduğunu da kabul etti.

Rusya'nın AB'den gelen taze sebzelere getirdiği ihraç yasağına değinen Dalli: "Üçüncü ülkelerle sürekli temas halindeyiz. Rusya'ya da orantısız yasağı kaldırması çağrısı yapıyoruz" dedi.

Lüksemburg'da bugün toplanacak olan AB üyesi ülkelerin tarım bakanları, uzmanların salgının kaynağını tespit etmeye ne kadar yaklaştığını tartışacak.

BBC'nin Avrupa muhabiri Chris Morris, toplantıda çiftçilere tazminat verilmesi gibi hassas konuların da gündemde olacağını ve gergin anlar yaşanabileceğini aktarıyor.

Çiftçileri için tazminat talep eden ülkelerin başında İspanya geliyor.

Morris, salgının bir kere daha Avrupa ülkelerinin birbiriyle olan dayanışmasını sınava tabi tuttuğunu d ekliyor.

Soya filizi 'aklandı'

Alman yetkililer, dün Hamburg'un güneyindeki Uelzen çiftliğinde yetişen soya filizlerine uygulanan ilk testlerde E.koli bakterisine rastlanmadığını açıkladı.

Çiftlikten alınan 23 örneğin test sonucunun negatif olduğu, 17 numunenin ise analizinin henüz bitmediği belirtildi.

Kalan sonuçların bugün açıklanması bekleniyor.

Uelzen çiftliğinde yetiştirilen soya filizlerinin ülkedeki E.coli salgınının kaynağı olduğu şüphesi haftasonu dile getirilmiş, yetkililer kaynağı bugün teyit etmeyi beklediklerini açıklamışlardı.

Şüpheler üzerine, Hamburg'un yaklaşık 100 kilometre güneyindeki çiftlik kapatılıp, burada yetiştirilen tüm ürünler toplanmıştı.

Çiftliğin ürünleri, ülkedeki E.koli vakalarının çoğunun görüldüğü Almanya'nın kuzeyindeki lokantalara satılmıştı.

Bakteri şu ana kadar 22 kişinin ölümüne, en az 2200 kişinin de hastalanmasına neden oldu.