BIST 8.984
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.282,96
HABER /  EKONOMİ

Türkiye 'uçuşa' geçti

Her Türk vatandaşı hayatında bir kez uçağa binecek vizyonuyla yola çıkan Türkiye Havacılık Sektörü, rekor büyümeye imza attı.

Abone ol

"Her Türk vatandaşı hayatında bir kez uçağa binecek" vizyonuyla yola çıkan Türkiye Sivil Havacılık sektörü son 5 yılda dünya ortalamasını her yıl 3'e katlayarak büyüdü.

Global ekonomik krizin hakim olduğu süreçte Sivil Havacılık sektörü 28 bin kişiye istihdam yarattı. TÖSHİD üyeleri 2010 yılı toplam sektör cirosu ise 5.8 Milyar Dolar'a ulaştı. Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği'nden (TÖSHİD) yapılan açıklamada iç hatlarda uçan yolcu sayısının son 5 yılda 5 kat artış gösterdiği belirtildi. TÖSHİD Başkanı Murat Ersoy, 2003 yılı itibariyle ortaya koyulan "Her Türk Vatandaşı hayatında en az bir kez uçağa binecek" hedefi çerçevesinde sivil havacılıkta yaşanan gelişmelerin umut verici olduğunu söyledi.

Uygulanan bölgesel havacılık politikasıyla birlikte sivil havacılığın köklü bir değişimin içinde olduğunu belirten Ersoy, TÖSHİD olarak ortaya konulan bu büyük irade ve kararlılığın destekçisi olduklarını vurguladı. Ersoy "Sivil havacılık sektörü hızlı ve devamlı gelişme gösteren, ileri teknolojilerin kullanıldığı, bir ülke için stratejik açıdan önem taşıyan sektörlerin başında geliyor. Çevre ülkelerle yapılan işbirlikleri ve ekonomik gelişimi desteklemesi bakımından havacılık sektörü çok önemli bir konumda. 2002 yılında 2 merkezden 25 noktaya uçuş gerçekleştirilirken, bugün 7 havayolu işletmesi tarafından 8 merkezden toplam 46 noktaya uçuş gerçekleştiriliyor" dedi.

İÇ HATLAR EN HIZLI BÜYÜYEN PAZAR 

Sivil havacılıkta serbestleşme yönünde atılan adımların ve özel sektörün rekabete açılmasını da değerlendiren Ersoy "2010 yılı sonunda iç hatlarda 50.5 milyon yolcuya ulaşıldı. Yüzde 400'lük büyüme ile "iç hatlarda taşınan yolcu sayısını en fazla artıran ülke" konumuna geldik. Küresel Pazar Araştırmaları raporuna göre; Türkiye iç hatlarda gelecek 20 yıl içinde en hızlı büyüyecek pazar olarak gösteriliyor" dedi.

28 BİN İSTİHDAM

Global ekonomik krizin dünyada hakim olduğu süreçte Sivil Havacılık sektörünün 28 bin kişiye istihdam yarattığına değinen Murat Ersoy, TÖSHİD üyelerinin 2010 yılı toplam sektör cirosunu ise 5.8 Milyar Dolar olarak açıkladı.