BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.472,06
HABER /  GÜNCEL

Eken Susurluk'tan muzdarip

Susurluk denilince akla ilk gelenlerden. Hatta 2.5 sene hapis yattı. Ancak kendisi tam aksi görüşte. Eken, "Susurluk'un ne olduğunu biliyorsam, Allah beni kahretsin" diyor.

Abone ol Suskunluğunu BUGÜN için bozan Korkut Eken, terör konusunda değerlendirmelerde bulundu:

Terörün yeniden ortaya çıkmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bitti dediğimiz terör birden tekrar ortaya çıktı. Bu bir tesadüf değildir. Terör, zayıf anınızı bekler. O anı yakaladı ve ortaya çıktı.

Bunu neye bağlıyorsunuz? Peş peşe çıkarılan af yasalarının bunda etkisi var mı? Mayınlı eylemler sonucu örgüt tekrar bölgede güçlenirken gerekli tedbirler alınabildi mi? Terör örgütü internetten "nerelerde ve nasıl eylem yapalım" diye anket yaparken hangi önlemler alındı? Terörist başı cezaevinden talimat yağdırırken, buna demokrasi denilmesinin örgütün güçlenmesinde etkisi var mı? Bunların iyi değerlendirilmesi lazım.

"Terör göz göre göre tırmandı" mı demek istiyorsunuz? Yüksekova'da, Bozüyük'te yaşananlar bugünlerin habercisiydi. Çeşme'de, Kuşadası'nda patlayan bombalar, örgütün eylem kapasitesinin göstergesiydi. Yine, ateşkes ilanları, ateşkes için devreye giren sivil toplum örgütleri, örgütün siyasi organizasyonunda gücünü gösteriyordu.

SANIK YAZDILAR

Şemdinli'de yaşanan olaylarla Susurluk arasında benzerlik kurulmasına ne diyorsunuz? "Susurluk Susurluk" dediler. Ne vardı orada? PKK ile mücadelenin dışında ne vardı orada? Ama, o şekilde üstümüze geldiler. Ben onun, tamamen dış güçlerin baskısı olduğuna inanıyorum. Hele, benim hiç ilgim yoktu. İnsanları yetiştirmişim, eğitmişim. Bunlar doğru. Ama, ben onların hayatlarının sonuna kadar yaptıkları kötü işlerden sorumlu olabilir miyim? Kazadan önce 2 sene hiç görüşmemişim bu insanlarla. Görev bağım yok. Ben gazetede "sanık" diye kendimi okudum, şaşırdım, "Yanlışlık olmuştur. Olsam olsam tanık olurum" dedim.

Hüseyin Kocadağ ve Sedat Bucak ile görüşmüyor muydunuz?
Hüseyin Kocadağ, Emniyet Müdürü benim talebem. Sedat Bucak, aylarca evinde kalmışız, aşireti bir mücadeleye girmiş PKK'yla. Sedat Bucak'ın evinde 6 ay kaldığım olmuştur benim, özellikle hasat zamanlarında. Sedat Bucak hasat kaldıramıyordu ki, yakıyordu örgüt. Kazada, arabanın bagajında Sedat Bucak'ın suikast silahı bulunmuş. Yahu, devlet, sen dağıtmışın ya... Zamanında o adama binlerce silah dağıtmışın. 3 silah bulundu, adam vatan haini oldu. Bu insan PKK'yla mücadelede kardeşini şehit verdi.

Susurluk'ta derin devlet var mıydı? Susurluk'tan 6 sene ceza aldım, 2,5 sene hapis yattım. Susurluk'un ne olduğunu biliyorsam, Allah beni kahretsin. Neden, ne oldu, ne yaptık da biz hapis yattık? Şikayetçi olan var mı? Belge var mı? Delil var mı? Hiçbir şey yok, ama ceza var. Sırf koruma diye ceza aldı çocuklar.

Daha sonra da onlar hakkında çeşitli iddialar geldi gündeme... Yok çek- senet tahsilatı, yok arsa çetesi gibi... Yahu adamlar eğlenmeye gitmiş. Beş arkadaş birleşmiş, deniz kıyısında Sedat'ın villasına eğlenmeye gitmişler.

Silah taşıyor musunuz? En ağır cezayı aldık. 4 seneydi cezanın azamisi. Bana verilecek ceza Susurluk'tan 4 seneydi. 2 sene silahlı olmaktan arttırıldı. 40 senedir silah taşıyorum. Tuvalete, denize silahla gidiyorum. Bundan iki sene artırıldı.

Siyasete girmeyi düşünüyor musunuz? Şu anda siyasete girmek gibi bir düşüncem yok.