BIST 10.159
DOLAR 32,15
EURO 35,14
ALTIN 2.474,60
HABER /  GÜNCEL

Einizde atık pil varsa bunu yapın

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, PTT ile anlaştı. Atık piller, AVM ve marketlerden sonra PTT şubelerinde de toplanacak.

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı atık pil toplama faaliyetlerini sürdürüyor. Bakanlık atık pillerin toplanması konusunda halkı bilinçlendirmek adına tüm kanalları kullanıyor.

Cami, cezaevi, orduevleri ve askeri birlik kantinler, polisevleri, hastaneler, oteller, izci kampları, tren istasyonları, havaalanları, limanlar, cep telefonu satış noktaları ve okullarda ömrünü tamamlamış piller toplanıyor.

5 BİN PTT ŞUBESİNDE PİL TOPLAMA NOKTASI

Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde atık pillerin kaynakta ayrı toplanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 'Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP)’ne yetki verdi. TAP, 2004 yılından beri atık pil toplama çalışmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda yürütüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinatörlüğünde TAP uuuuuu.20120928144806.jpgve PTT arasında, PTT’ye bağlı şubelerde atık pillerin evsel ve diğer atıklardan ayrı toplanması konusunda 22.06.2012 tarihinde bir iş birliği protokolü imzalandı. Protokol çerçevesinde atık piller PTT şubelerinde toplanacak. Toplanan piller PTT Kargo aracılığıyla atık pil ayrıştırma tesislerine ulaştırılacak. Şu ana kadar 5 bin PTT şubesinde atık pil toplama noktası oluşturuldu.

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, konuya ilişkin yaptığı açıklamada atık piller de dâhil olmak üzere atık toplama noktalarının ülkenin tamamına yayıldığını, çevre kirliliğinin giderilmesine yönelik yapılan çalışmaların halkımızın bilinçlenmesiyle daha da artacağını belirtti.

OKULARDA 173 TOP PİL TOPLANDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği'nin atık pillerin geri dönüşüme kazandırılması kapsamında okullarda başlattığı eğitim çalışmaları meyvelerini vermeye başladı. Ülke genelindeki okullarda bugüne kadar toplam 173 ton atık pil toplandı.

SUYU VE TOPRAĞI KİRLETİYOR

Atık pillerde çöpe atıldığı zaman hava, su ve toprak kaynaklarını kirletiyor. Çöpe atılan piller, katı atık depolama sahasında zamanla bozulur; (cıva, kadmiyum ve kurşun gibi) bazı tehlikeli ve zararlı maddeler serbest hale geçer. Bu zararlı maddeler ve bileşikler içme suyu ve toprağı kirletir, içme suyu ve gıda zinciri ile insan vücuduna girerek ciddi tehlike oluşturuyor.

EKONOMİYE KATKISI VAR

Yapılan incelemeler piller içerdikleri metaller bakımından maden filizleri ve alaşımlarından sonra en yüksek miktarlarda metal bulunduran kaynaklar olduğunu gösteriyor. Ayrıca metallerin atık pillerden geri kazanılma maliyetlerinin (özellikle enerji tüketimi açısından) bu metallerin maden filizleri ve alaşımlarından çıkartılma maliyetlerinden çok daha düşük olduğu belirlendi.