Okula gitmeyen kızların önündeki en büyük engel, geleneklerden de önce yoksulluk.
Abone olUNICEF Temsilcisi: 'Haydi Kızlar Okula' kampanyası da gösterdi ki okula gitmeyen kızların önündeki en büyük engel, geleneklerden de önce yoksulluk
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye Temsilcisi Edmond Mc Loughney, Türkiye'deki çocukların yüzde 37'sinin yoksulluk sınırında yaşadığını, okula gitmeyen kızların önündeki en büyük engelin geleneklerden de önce yoksulluk olduğunu söyledi.
Mc Loughney, ekonomik yoksulluğun yanında eğitim ve sağlık yoksunluğunun da önemine dikkat çekti. Sağlık haklarının bilinmemesinin, yeterli beslenememenin, anne-bebek ölüm oranlarının yüksekliğinin, sağlık yoksunluğuna; okuma-yazma oranlarının düşük olmasının, kız çocuklarının okula gönderilmemesinin ise eğitim yoksunluğuna örnek gösterilebileceğini belirten Edmond Mc Loughney, şöyle devam etti:
"Haydi Kızlar Okula kampanyası dolayısıyla yaptığımız çalışmadan da biliyoruz ki okula gitmeyen kızların önündeki en büyük engel, geleneklerden de önce yoksulluk. Eğitim ücretsiz de olsa forma, kırtasiye malzemesi gibi yan harcamalar var. Geleneksel düşündükleri halde maddi yardım yapılan aileler, kız ya da erkek fark etmiyor, çocuklarını okula gönderiyor. Türkiye'deki çocukların yüzde 37'si yoksulluk sınırında yaşıyor."
Çocuklar için yol haritası
Mc Loughney'in verdiği bilgiye göre, çocuk yoksulluğuyla ilgili duyarlılık oluşturmak ve bu konuda yapılacak çalışmalar için bir yol haritası belirlemek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) ve UNICEF'in katılımıyla 'Çocuk Yoksulluğunun Önlenmesi' konulu uluslararası konferans düzenlenecek. Ankara'da 12-13 Haziran'da yapılacak konferansa, çeşitli ülkelerden akademisyenler, Amerika, Avrupa ve Türkiye'den sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, BM görevlileri ve çocuklar katılacak. Yoksulluğun çocuklar üzerindeki etkileri küresel, bölgesel ve Türkiye perspektifinden ele alınacak.
Konferansta, çocuklara yönelik bütçe, çocuk işçiliği, erken çocukluk, eğitim, temel hizmetlere erişim, çocukların korunması, çocukların ve ailelerin güçlendirilmesi ve katılımı, çocuk yoksunluğuna sivil toplum kuruluşu ve akademi perspektifi gibi konu başlıkları tartışılacak.