BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Efsane dönüyor! 3. Bush Başkan adayı!

Baba George H.W. Bush ve George W. Bush'un ardından Bush ailesinden yeni bir ABD Başkan adayı çıktı.

Abone ol

Baba George H.W. Bush ve George W. Bush'un ardından Jeb Bush Cumhuriyetçi Parti'den ABD Başkanlığı'na adaylığını ilan etti. Jeb iş dünyasının sevdiği bir isim, Cumhuriyetçi kanadın adayı olması muhtemel. Ama önce Irak ve Afganistan'ı yakıp yıkan kardeşi Bush'un kötü şöhretini silmesi gerekecek.

1988’de babası George H.W. Bush’un seçim kampanyası için Amerika’yı baştan sona dolaştı. Florida valisi olarak kardeşi George Bush’un kazandığı iki seçimde sandık sonuçlarındaki mührün altında imzası vardı. Cumhuriyetçi Jeb Bush, bu kez kendisi  Beyaz Saray’a giden yolu açmaya çalışıyor. Eğer 2016’daki Başkanlık Seçimleri’nin kazanırsa Beyaz Saray’a çıkacak üçüncü Bush olacak. Bu da Bush ailesini Amerikan tarihinin en güçlü hanedan olacak. İş dünyasıyla sıkı fıkı, kürtaj karşıtı 62 yaşındaki Jeb Bush, kendisini ‘mutlu savaşçı’ olarak tanımlıyor.

Partideki aşırı sağ oylarını ürkütme pahasına için Obama’nın milyonlarca göçmen işçiye yasal statü veren reformuna destek verip bütçe açığını kapatacak vergi artışını destekler görünüyor.  Bu yüzden Cumhuriyetçiler arasında kendisine ‘dönek’ diyenler de var.

Anadili gibi İspanyolca konuşuyor,  kardeşi W gibi hisleriyle hareket etmek yerine daha çok mantığıyla kararlar veriyor. George W. Bush,  ABD’yi Irak’ta savaş batağına sokarken Jeb Bush kendisini destekliyordu. Şimdi  Bush soyadının kötü şöhretinden kurtulmak için kardeşinin döneminde ‘bazı hataların yapıldığını’ itiraf eder gibi görünüyor.

'Hikayem farklı'

Pazar günü Estonya’dan CNN’e bağlandığında “Jeb George’dan farklı, benim hayat hikayem farklı” diyerek bu algıyı pekiştirmeye çalıştı.


Flordia'daki seçim sonuçlarında şaibe iddiası dergilere 'Çirkin seçim' başlığıyla yansımıştı.

John Ellis Bush (Jeb), 11 Şubat 1953’te Midland, Teksas’ta doğdu. Babası ve kardeşi gibi o da Massachusetts’te seçkinlerin gittiği Phillips Academy’yi bitirdi.

Okuldayken esrar içip, alkol kullandığını Huffington Post’a itiraf eden Jeb, siyasetle ilgilenmeyen, akranlarını ‘itip kakan’ bir öğrenciydi.

1970’de Meksikalı Columba Garnica Gallo ile tanıştı. Ardından çift Teksas Üniversitesi’nde evlendi.

İlk uluslararası diplomasi deneyimini 1977’de o zamanlar Amerika’nın arka bahçesi olan Venezüella’da yaptı. Orada Texas Commerce Bank’ta çalıştı.

'Florida kabusu' 

1980’de döndüğü Amerika’da Florida eyaletinin Ticaret Bakanı oldu.

1999’da seçildiği Florida Valiliği’nde 8 yıl geçirdi. Vergileri 19 milyar dolar düşürdü. Birçok devlet kurumunu özelleştirip büyük şirketlerin ‘takdirini kazandı’.

‘Yerini bil’ olarak Türkçe’ye çevirilebilecek bir yasayla insanların kendilerini tehdit altında hissettiklerinde silah kullanmalarının yolunu açtı. Bahçelerinde hareket eden her canlıyı vuran silah düşkünü Cumhuriyetçilerden bol bol alkış aldı.

2000’deki ABD Başkanlık Seçimleri’nde sonucu belirleyen Florida oylarının sayımında adı hileye karıştı. Kardeşi George W. Bush’un kazandığı seçimler daha sona ABD Sivil Haklar Komisyonu tarafından hatalı bulundu.
Demokrat aday Al Gore ulusal düzeyde en çok oyu aldığı halde Florida’daki hatalı sayım nedeniyle başkanlığı George W. Bush’a kaptırdı. Bu durum Amerikan demokrasisinin ‘Florida Kâbusu’ olarak kazındı.

Jeb, 8 yıldır valilikten uzak. Valiliği bırakır bırakmaz iş dünyasına atıldı. Servetine servet kattı. Özelleştirdiği devlet kurumlarıyla gönüllerinde taht kurduğu iş dünyası onu hemen benimsedi.

2008’de batıp küresel krizin fitlini ateşleyen Lehman Brothers’a danışmanlık yaptı.