BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.411,95
HABER /  DÜNYA

Efsane 53 yaşında

Futbolun efsane ismi, Diego Armando Maradona, bugün 53 yaşına bastı. <br/>Maradona, 30 Ekim 1960’ta dünyaya geldi. Futbola Boca Juniors takı...

Abone ol

Futbolun efsane ismi, Diego Armando Maradona, bugün 53 yaşına bastı.
Maradona, 30 Ekim 1960’ta dünyaya geldi. Futbola Boca Juniors takımında başlayan efsane, burada 1981’e kadar top koşturdu. Maradona 1981’de ise rekor bir ücretle, tam 12 milyon dolara Barcelona’ya transfer oldu. 2 sezon Barca forması giyen Maradona, hastalık ve sakatlıkların yanı sıra başkanla yaşadığı anlaşmazlık dolayısıyla bekleneni tam anlamıyla veremedi. Maradona, kendisini 1978 Dünya Kupası kadrosuna almayan Menotti’nin takımın başına gelmesiyle de Barcelona’dan ayrıldı.
Sürpriz bir şekilde İtalya’nın Napoli takımıyla sözleşme imzalayan Maradona için altın yıllar başlıyordu.

NAPOLİ DÖNÜM NOKTASI
Napoli formasıyla 2 şampiyonluk yaşayan Maradona, 1986 Dünya Kupasının da yıldızıydı. Arjantin Dünya Kupasının sahibi olurken, çeyrek finalde Maradona’nın İngiltere ağlarına eliyle gönderdiği gol uzun yıllar tartışıldı. Büyük tepki alan Maradona ise topa değen elini “Tanrının eli" olarak tanımlamıştı. 1990 Dünya Kupasında da takımını finale taşıyan Maradona, Almanya’ya penaltı golüyle teslim oldu. Bu belki de, Maradona’nın yükselen kariyerinin tersine döndüğü andı.
1991 yılında bir İtalya lig maçı sonrası rutin bir doping kontrolünde kokain kullandığı ortaya çıkan Maradona, Arjantin’e dönüşünde de polis tarafından uyuşturucu bulundurduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Bu olaydan sonra "Maradona bitti" yorumları yapıldı.
1993 yılında İspanya’da Sevilla’ya giden Maradona, 1994 Dünya Kupası için yine iddialıydı. Ancak 94 Amerika, Maradona için beklenmedik şekilde kısa sürdü. Yasak madde kullandığı tespit edilen Maradona, şampiyonadan men edildi ve 15 ay ceza aldı. 15 aylık süre zarfında Deportivo Mandiyu ve Racing Clup’da teknik direktörlük yapan Maradona, cezasının bitmesiyle 1995 yılında ’yuvam’ dediği Boca Juniors’a oyuncu olarak döndü. 2 sezon Boca’da oynayan Maradona kariyerini kemiren kokain alışkanlığından kurtulamayınca 37 yaşında aktif futboldan koptu.

YÜZYILIN FUTBOLCUSU
Bu kadar çalkantılı bir hayata rağmen Maradona, 2000 yılında FİFA tarafından Pele ile birlikte yüzyılın futbolcusu seçildi. Arjantinli yıldız, 11 Aralık 2000’de yapılan bir törenle de ödülünü aldı. Efsane, ödülünü aldıktan hemen sonra Pele’nin ödül almasını beklemeden salonu terk etti. Maradona, “Kendi bedenime karşı saygısız olsam da işime devamlı saygılıydım; bu yüzden de dünyanın en iyisi benim” diyerek bütün spor kamuoyunun beklediği açıklamayı yapmıştı.

UNUTULMAZ SÖZLERİ
"Şampiyon olursak Buenos Aires sokaklarında çırılçıplak koşacağım!" (Arjantin Milli Takımı’nın başında katıldığı 2010 Güney Afrika Dünya Kupası başlarken)
"Kendimi Muhammet Ali’den yumruk yemiş gibi hissediyorum." ( 2010 Dünya dünya kupasında Artantin’in Almanya’ya elenmesinin ardından)
(İHA)