BIST 10.006
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.440,04
HABER /  GÜNCEL

'Efelik' kültürünü diktiği kıyafetlerle tanıtıyor

DENİZLİ'nin Tavas ilçesinde yaşayan efe kıyafeti tasarımcısı Mehmet Urlu, ülke genelindeki gösteriler ve düğünlerin yanı sıra çok sayıda ülkede düzenlenen tanıtım etkinliklerine kıyafet gönderiyor.

Abone ol

Denizli'nin Tavas ilçesinde yaklaşık 60 yıldır terzilik yapan ve efe kıyafetleri dikerek geleneği yaşatan Mehmet Urlu, çok sayıda ülkeye gönderdiği tasarımlarla "Efelik" kültürünü tanıtıyor.

Çocuk yaşlarda başladığı mesleğine 20 metrekare büyüklüğündeki iş yerinde devam eden 72 yaşındaki Urlu, diktiği yöresel kıyafetleri Türkiye'nin yanı sıra birçok ülkeye gönderiyor.

Tüm yörelere ait halk oyunları gruplarının kostümlerinin tasarım ve dikim işini yapan Mehmet Urlu, en fazla da diktiği efe kıyafetleri ile tanınıyor.

Kente çeşitli ziyaretler için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yaptığı dönemde gelen Başbakan Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli gibi siyasetçilere diktiği efe kıyafetlerinden giydirerek hatıra fotoğrafı çektiren Urlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da kıyafetlerinden hediye etmek istiyor.

Mehmet Urlu, sadece efe kültürünün doğru anlaşılması için gayret ettiğini, diktiği kıyafetlerin sadece birer araç olduğunu ifade etti.

Terzilik yaparken yörenin gelenek ve göreneklerini yaşatma amacıyla kostüm tasarım ve dikimi de yapmaya başladığını anlatan Urlu, "İlk zamanlar 'ben terziyim, yapamam' dedim. Sonra işin başına geçince farklı oldu. O zamandan bu yana diktiğimiz kıyafetlerle dünya markası olduk. Çok şükür 40 senedir Almanya, Fransa, İsviçre, Belçika gibi birçok ülkeye diktiğim kıyafetleri gönderdim." dedi.

Efe kıyafetinin 4 ana parçadan oluştuğunun bilgisini veren Mehmet Urlu, kıyafetin kısa olmasının sebebinin ise çalılıklara takılmamak için olduğunu aktardı.