BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Edirne'de Hıdrellez kutlandı

Hızır ve İlyas'ın peygamberlerin yeryüzünde buluştuğu gün olarak kabul edilen Hıdrellez'i, Romanlar göbek atarak kutladı.

Abone ol

Romanlar, güneşin doğuşuyla Tunca Nehri'ne para attı, yüzlerini yıkadı, yüzdü ve davul zurna eşliğinde dans etti.

Edirne'de yaşayan Roman vatandaşlar, günün ilk ışıklarıyla, Fatih Köprüsü ile Kanuni Köprüsü'nü geçtikten sonra Sarayiçi mevkisindeki Balkan Şehitliği ve Tunca Nehri yanındaki alana geldi.

Evlenme çağındaki genç kızlar ve kız çocukları, gelinlik ve en güzel elbiseleriyle geldikleri nehir kenarında davul zurna eşliğinde oynadı. Kutlamalara katılanlar, evlerinin kapısına asmak için bereketin ve yazın gelişinin müjdecisi olan ağaçlardan yeşil dallar kopardı.

Hastalıklardan koruduğuna inanan birçok Roman genci, Tunca Nehri'nin soğuk sularında yüzdü. Bereketli olduğuna inanılan Tunca Nehri'nin sularında pek çok Roman vatandaşı yüzlerini yıkadı, nehrin suyunu evlerine götürmek için şişelere doldurdu. Vatandaşlar dileklerini yazdıkları kağıtları Tunca Nehri'ne bıraktı.

Bu arada, Romanların Hıdrellez kutlamalarını izlemek için kent merkezinden ve civar illerden vatandaşların yanı sıra Edirne Vali Yardımcıları Dr. Ayhan Özkan ve Abdullah Aslaner, sabaha karşı geldikleri alanda sonuna kadar beklediler.

Hıdrellez sabahında dilenen dileklerin kabul olduğuna inanan Vali Yardımcılarından Özkan'ın ''vali'' Aslaner'in de ''Kırkpınar Ağası'' olmayı dilediği öğrenildi.

Öte yandan, sayıları geçen yıllara göre fazlalaşan yazılı ve görüntülü medya mensupları kutlamalardan en güzel görüntüleri yakalayabilmek için birbiriyle yarıştı.

-HIDRELLEZ -

Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlardan biri. Ruz-ı Hızır (Hızır Günü) olarak adlandırılan Hıdrellez, Hızır ve İlyas Peygamber'in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanıyor. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında zamanla Hıdrellez şeklini almış.

Halk arasında 6 Mayıs günü kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelir. Hızır ve Hıdrellez'in kökeni hakkında çeşitli görüşler var. Hıdrellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğunu savunanların yanında, İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğunu söyleyenler de bulunuyor.

Hızır, yaygın bir inanca göre, hayat suyu (ab-ı hayat) içerek ölmezliğe ulaşmış, zaman zaman özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda olanlara yardım eden, bolluk, bereket ve sağlık dağıtan, Allah katında ermiş bir ulu ya da peygamber. Hızır'ın kimliği, yaşadığı yer ve zaman belli değil. Hızır, baharın, baharla vücut bulan taze hayatın sembolü. İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder.

-İNANIŞLAR-

Hıdrellez için önceden hazırlıklar yapılır. Bu hazırlıklar, evin temizliği, üst, baş temizliği, yiyecek ve içeceklerle ilgili hazırlıklardır. Hıdrellez gününden önce evler baştan başa temizlenir. Çünkü temiz olmayan evlere Hızır'ın uğramayacağı düşünülür. Hıdrellez günü giyilmek üzere yeni elbiseler, ayakkabılar alınır.

Hıdrellez kutlamaları daima yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır.

Hıdrellez'de baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.

Hıdrellez gecesi Hızır'ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ, bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi herhangi bir yere istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır'ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar.

Hıdrellez'de baht açma törenleri de oldukça yaygın olarak uygulanan geleneklerimizdendir. Törenler baharda doğanın ve tüm canlıların uyanmasıyla eş anlamlı olarak insanların da talihlerinin açılacağı inancıyla, şanslarını denemek için yapılır.