BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Edanur'la ortaya çıkan acı tablo

Türkiye, evinin önünde oynarken kafasına isabet eden kurşunla hayatını kaybeden Edanur'u konuşuyor. Ama Edanur yanlız değil...

Abone ol

Sırtından 13 kurşun çıkarılan Uğur Kaymaz… Hayvan otlatırken patlayan bombayla ölen 14 yaşındaki Ceylan Önkol… Başına isabet eden gaz bombası ile yaşamını yitiren 14 aylık Mehmet bebek…

Son yıllarda çocukların ölümüne neden olan bu olaylar dört yaşındaki Edanur Avcı'nın askeri kışladan geldiği iddia edilen bir kurşunla yaşamını yitirmesiyle yeniden gündeme geldi.

İddialara göre 1989 yılından 2010 yılına kadar 20 yıl içinde ise tam 354 çocuk çatışma ve baskınlarda öldü. Bu sayı evinin önünde oynarken başından vurularak ölen Edanur'la birlikte 355'e çıktı.

Sadece 2010 yılında 13 çocuk ihmal ve şüphe dolu ölümlerle Türkiye gündemine geldi.

Emine Dolmacı'nın haberine göre çocukların çeşitli şekillerde ihmal ve kasıt sonucu öldürülmesine karşı "Bir Göz de Sen Ol İnisiyatifi" kuruldu. Bu grup ölümlerin sona ermesi ve faillerin yargı önüne çıkarılarak hesap vermesi amacıyla çalışmalar yapıyor.

Yaşanan duyarsızlık karşısında olaya dikkat çekmek için bu İnisiyatifi oluşturduklarını belirten Sezai Temelli, bunu birkaç kurumun değil tüm toplumun bunu dert etmesi gerektiğini söylüyor.

Temelli, "Bu ölümler çok sıradan olaylarmış gibi algılanıyor." diyor. Yargıya ilişkin eleştirilerini de dile getiren Temelli şunları aktarıyor:

"Soruşturmayı sürdüren hukukçularda bir önyargı var. Bir şekilde silah kullananlar ayrıcalıklı bir konuma taşınıyor, ölene ise değer verilmiyor. Uğur Kaymaz'ın sırtından 13 kurşun çıktı. Bu katiller yargılanamadı. Bunlar yargılanıp hapse girmediği sürece Edanur'ların sayısı artar. Bu bir cinayettir. Öte yandan Jandarma Genel Komutanlığı, Edanur Avcı'nın hayatını kaybetmesi olayıyla ilgili idari soruşturma başlatıldığını bildirdi.