BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Ahmet Kaya tesadüf Kürt'tü

Gülten Kaya, ölümünün 10. yıldönümünde eşi Ahmet Kaya'yı böyle özetledi: Kürt olmasaydı da Kürtçe şarkı söylerdi...

Abone ol

Ahmet Kaya 10 yıl önce bu dünyadan göçtü gitti. Arkasından neler konuşulmadı ki... Dahası onun ölmediğini bile söyleyenler oldu. Radikal Gazetesi'nden Pınar Öğünç, o'nu en iyi tanıyan isimle; eşi Gülten Kaya ile konuştu.

Gülten Kaya, Öğünç'ün "O malum geceden sonra hep Ahmet Kaya Türkiye’den gitmeseydi ne olacağı konuşuldu. Hatta siz açık açık sonunun Hrant Dink’e benzeyeceğini söylediniz. Peki o geceye hiç katılmamış olsaydı, gerçekten o Kürtçe şarkıyı söyleyip klip yapsaydı, yaşayacağı zamana yayılmış bir linç mi olacaktı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

Bence çok şey fark etmezdi. O gece ya da başka bir yerde anadilinde şarkı söyleme hakkını yine kullanacaktı, durum değişmeyecekti. 99 seçimleri yaklaşıyordu o sırada. Kürt seçmen çok risk altındaydı. Zaten 90’lı yıllardan geçmiş moralsiz bir halk… Ahmet Kaya Kürt olmasaydı da, moral vermek adına onların anadilinden şarkı söylemek isterdi. Tesadüf Kürt’tü. 

OKTAY EKŞİ'NİN NEZAKETİNE SADECE GÜLERİM

Gülten Kaya, sözü gelmişken Oktay Ekşi'ye de dokundurmadan edemedi:

Oktay Ekşi’nin nezaketine, ben sadece gülerim. Kahkahayla gülerim ve bunda da çok haklı olurum. Kendimizle ilgili çıkaracağım tek örnek yeter çünkü. Hangi davranışı nezaketle açıklayacağız? İstifasını mı? Çok geç kalınmıştır. Ahmet Kaya için yazdıklarından dolayı bile istifa etmiş değil; gazetesi de bunu tolere etmiş üstelik. Nezaket çok değerli bir şey, içini bu kadar kolay boşaltmamak gerekli. Nezaket buysa ben nazik olmayı reddederim. Oktay Ekşi bir gecede zihniyet devrimi falan yaşamadı. Bir yerde yazacak mı bilmiyorum, ama aynı zihniyetle yazacak. Gitmiş olması da beni heyecanlandırmıyor. Zihniyet yerli yerinde çünkü. Yoksa o gazetenin genel yayın yönetmeni de gitti ama başka mecralarda aynı şeyi yazmaya, söylemeye devam ediyor. ‘Türkiye Türklerindir’ duruyor hâlâ orada. Ben bir Kürt Alevi olarak Türk değilim, Türkiyeliyim. Türkiye Türklerinse benim ülkem neresi o zaman? Oktay Ekşi neye nezaket göstermiş? Çıkıp Türkiye’ye ‘Ben şu kadar yıl, şu kadar insanla ilgili şu günahları işledim. Kendimi bütünüyle reddediyorum’ diyebilmek nezakettir. 30 yıl öncesi yapması gerekeni gecikmeli olarak yaptıysa bunun nezaketle ilgisi yoktur. Tersine nezaketsizlikle anıyorum ben onu ve öyle anmaya da devam edeceğim.