BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Eczacılara sinek öldürme görevi

Sağlık Bakanlığı, ilaç firma ve depolarındaki eczacılara yeni bir görev verdi: “Sinek öldürün ve sayım yapıp, tutanak tutun”

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Sağlık Bakanlığı, ilaç depoları ve ilaç firmalarında görevli eczacılara yeni bir görev verdi. Bakanlık 984 sayılı kanun ve buna bağlı olarak çıkartılan 20 Ekim 1999 tarihli yönetmelik hükümleri gereği firma depoları ve ilaç depolarının haşerattan temizlenmesi için harekete geçti. Bakanlık müfettişleri, firmalara, “cızcız takın ve hergün ölü sinekleri sayın” talimatı verdi. Bakanlık müfettişleri ve il sağlık müdürlüğü elemanlarının bu talimatı üzerine bu birimlerde çalışan eczacılar sinek öldürücü aparat (cızcız) kullanacaklar ve her gün ölen sinek ve diğer haşeratın sayımını yapıp, tutanak tutacaklar.

BAKANLIK TALİMATI
Bakanlığın uygulanmasını istediği yönetmelik hükümleri ile tüm ülke genelindeki ilaç depoları ve ilaç firmalarına talimat vererek, haşeratla mücadele edilmesini istedi. Müfettişler de sinek öldüren ışıklı aletlerden (cızcız) kullanılmasını ve her depoya takılan bu tür aparatlar ile sinek, böcek, arı vesair haşeratın imhasını istedi. Özellikle yeni müfettişlerin bu tür bir istekte bulunduğu ve her deponun günlük olarak öldürdüğü haşeratın sayımını yapıp, tutanak tutulmasını da istedikleri de öğrenildi.

ECZACILAR SAYACAK
Depo ve firmalar bu yönde istekte bulunan bakanlığın ve müfettişlerin istediğini yerine getirmek için bünyelerinde çalıştırdıkları eczacıları günlük olarak ölü sinek ve haşerat sayımında görevlendirmek zorunda kalacakları için olaya tepki gösterdiler.

EMİR ANLAŞILMADI
Bu isteğin nedenini anlamadıklarını dile getiren firma sahipleri; “Ya haşeratla mücadele için ya da depolardaki ilaçları korumak için böyle bir yönteme başvurulmuş olabilir” dediler. Ancak depolardaki ilaçların kutulu ve kapalı olduğunu, ilaçların soğuk hava deposunda bulunduğu için bu bölümlerde haşeratın yaşamasının mümkün olmadığını belirten firma sahipleri, bakanlık talimatının anlamını çözmekte zorlandılar. Bakanlığın bu talimatı ile ancak ışıklı sivrisinek ve haşerat öldürücü aletlerin satışının artmasının dışında bir sonuç alınamayacağını da kaydeden firma sahipleri; “uzman eczacılarımıza ölü sinek saydırıp, tutanak tutturacağız. Her gün şu kadar sinek ve böcek öldürüldü diye tutanak tutmazsak, müfettişlerin denetiminde ceza alacağız. Mecburen talimata uyacağız” dediler.