BIST 10.284
DOLAR 32,22
EURO 34,71
ALTIN 2.452,99
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

E-ticaret siteleri Çin pazarına döndü

E- ticaret sitelerinin yüzde 90’lara varan indirimlerle ürün satışı yapması orijinal olmayan ürünlerin satışı mı yapılıyor iddialarını da beraberinde getirdi.

Abone ol

İndirimli alışveriş sunan sitelerden alışveriş yapan tüketiciler aldıkları ürünlerin orijinal olmadığını iddia ediyor.

Tedarikçi firmalar ile anlaşmaları sonucu markalara açılan sürelerde yüzde 90'lara varan indirim sunan e-ticaret siteleri ile ilgili bir iddia ortaya atıldı. Türkiye'nin En Büyük Şikayet Portalı Şikayetvar'a gönderilen şikayetlerde alışveriş siteleri tarafından gönderilen ürünlerin orijinal olmadığını kaydettiler. Şikayetlere göre e-ticaret siteleri Çin pazarına döndü.

"Orijinal değil"

E-ticaret sitelerindeki aşırı indirim tüketicilerin aklında soru işaretleri oluşturmaya başladı. "Orijinalini gösterip sahtesini sattılar" diyen S.y şikayetinde, "İnternet sitesi Amerikan malı AnySahrp bıçak bileyicini resmini gösterip, fırsatı satın aldıktan sonra 'Sharp Pro' bıçak bileyici satın aldınız dedi, kargoyla 'Knife Sharpener' diye Çin malı bir markanın ürününü gönderdi. Ürün kalitesiz. Plastiği kokuyor" dedi.

Ürünler kaçak mı?

İ.K. ise gönderdiği şikayetinde alışveriş sitesinin kendisine gönderdiği ürünün yurt dışından kaçak olabileceğini şöyle aktardı:

"Alışveriş sitesinden aldığım Canon eos 500d fotoğraf makinesi elime ulaştığında kutusunun açılmış ve içersindeki kullanma kılavuzunun amatörce hazırlanmış fotokopi olduğunu gördüm, daha sonra edindiğim bilgi sonucunda ürünün aslıyla gelen kullanma kılavuzunun renkli kuşe kağıt olduğu bilgisini aldım. Cihazın garanti belgesi diye gönderilen Garanti belgesinde (orjinal kutunun içersinden çıkan) Satılan malın markası kısmı karalanmış (altında yazan Nikon) ve el ile tükenmez kalem ile Canon 500d yazmaktadır. E-ticaret siteleri yasal olmayan yollardan mı ürünleri getiriyor ."

Şüphe nasıl ortaya çıktı

İnternet aracılığı ile alışveriş yapan tüketicilerin neden böyle bir şüpheye kapıldığına baktığımızda ise aşırı indirimlerin olması başta geliyor. Yüzde 30'dan başlayan indirimler yüzde 90'a kadar çıkıyor. Mağazada 200 lira olan bir ürünü 59 liraya alabiliyorsunuz. Fırsat sitelerinde markaya göre açılan mağazaların belirli süresi var. Tıkladığınızda tüm ürünleri görebildiğiniz gibi, türlerine ve beden numaranıza göre de sınıflama yapabiliyorsunuz. Beğendiğiniz ürünü sepetinize attığınızda 15 dakika içinde satın almanız gerek. Ürünün yanındaki sayaç da işliyor. Süreyi geçirdiğiniz anda, o ürün kendi kendine sepetten çıkıyor. Bu arada kataloğa bakarken, satılmış ürünlerde tükendi yazısı son derece moral bozucu oluyor. Çünkü genelde en çok indirim yapan ürünler ve en hoşunuza gidecek olanların hemen beden ve renkleri tükeniveriyor. Bu sitelerde önemli olan hızlı hareket etmek. Ürünlerin elinize ulaşması ise satın aldıktan 15 gün sonrayı buluyor.