BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,17
HABER /  DÜNYA

’’E-fatura ve e-deftere geçişte süre uzatılmalı’’

Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası Başkanı İsmail Turan, elektronik fatura ve elektronik defter uygulamasına geçişte süre...

Abone ol

Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası Başkanı İsmail Turan, elektronik fatura ve elektronik defter uygulamasına geçişte sürenin uzatılmasını istedi.
14 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile mükellefler için zorunlu hale getirilen elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasının hem mükellefleri hem de meslektaşlarını zorda bırakacağını belirten Konya SMMM Odası Başkanı İsmail Turan, ”E-fatura ve E-defter uygulamasına mükelleflerimiz tam olarak hazır değil. Ayrıca bu sistemin kullanılabilmesi için gerekli altyapının da bulunmadığı görülüyor. Haliyle bu karışıklık içerisinde uygulamaya geçilecek olması beraberinde bilgi kirliliği ve kaos ortamı oluşturacaktır. E-fatura ve E-defter uygulamasında en sağlıklı süreç, süre uzatımıyla birlikte belirli bir süre içerisinde uygulamalı şekilde geçiş olacaktır” dedi.
Mali müşavirlerin ve mükelleflerin, iş sağlığı ve güvenliği, risk analizleri, yeni Türk Ticaret Kanunu’na geçiş, beyanname işlemleri ve yaklaşan yıl sonu gibi birçok iş yükü olduğunu söyleyen Turan, ”E-fatura ve E-defter sisteminin iş hayatını kolaylaştırıcı yanları var. Hatta önemli avantajlar da sağlamaktadır fakat meslektaşlarımızda ve mükelleflerinde de yoğunluk ve zaman darlığı mevcut. Bu sebeple sistemin ileri bir tarihe ertelenmesi ve uygulamalı şekilde sisteme geçiş yapılması daha sağlıklı olacaktır çünkü E-fatura sisteminde mevzuata uygun şekilde hareket edilmediği takdirde önemli cezai müeyyideler uygulanacaktır. Bu cezai müeyyidelere karşı da mükelleflerin birçoğunun E-fatura uygulamasıyla ilgili bilgisi bulunmamakta. Diğer tarafta Maliye Bakanlığı ve mükelleflerin fiziki altyapıları da bu sistem için gerekli donanıma sahip değil. Fiziki altyapıdan kastımız şu; E-fatura ile ilgili bilgisayar yazılımlarının tam olarak hazır olmadığı ve mevcut yazılım maliyetlerinin de çok yüksek olduğu görülmekte. Bu sebeple 1 Eylül 2013 itibarıyla E-fatura ve 2014 yılı itibarıyla E-defter uygulamalarının hayata geçmesi yerine daha ileri bir tarihe ertelenerek belirli bir süre içerisinde uygulamalı şekilde geçiş yapılması gerekmektedir. Meslektaşlarımın mükellefleriyle ilgili birçok iş yükünün altından başarıyla kalktığını düşünürsek E-fatura ve E-defter uygulama sürelerinde gerekli esneklik sağlanırsa meslektaşlarımın başarılı şekilde bu sisteme geçiş yapacaklarına eminim” diye konuştu.
(İHA)