BIST 9.727
DOLAR 32,50
EURO 34,91
ALTIN 2.439,09
HABER /  DÜNYA

Dünyanın konuştuğu tutsak evinde

Filistin'de tutsak bulunan Gilad Şalit İsrail'deki evine ulaştı. İşte Şalit'in evine geldiği anda yaşananlar...

Abone ol

Gazze Şeridi'ndeki tutsaklığının ardından, İsrail ile Hamas arasında varılan tutuklu takası anlaşmasının bugünkü ilk aşaması kapsamında serbest kalan İsrailli uzman çavuş Gilad Şalit, 1940 gün sonra Mitzpe Hila'daki evine döndü.

Tel Nof'taki askeri üsten bir Skorsky helikopteri ile yola çıkan Şalit ve ailesi, saat 17.00 (TSİ 18.00) sıralarında Mitzpe Hila'ya ulaştı.

Mitzpe Hila'da Şalitler'in evine giden yolda binlerce kişilik insan zinciri oluşturan İsrailliler, ellerinde çiçekler ve İsrail bayraklarıyla helikopterin inişini beklerken, helikopter Mitzpe Hila'da bekleyenlerin üzerinde bir kaç tur attı. Evin yakınlarında bir alana inen helikopterden bir araç konvoyuna geçen Şalit ve ailesi, evlerine giden yolda ilerlerken, bekleyenler sevinç gösterileri ve çığlıklar içinde, Şalitler'in konvoyuna çiçekler attı. Konvoya, motosikletli polislerden oluşan bir eskort öncülük etti; ayrıca yine polis araçları

SLOGANLARLA KARŞILANDI

Şalit ailesinin bulunduğu araçların önünden ve arkasında yol aldı. Konvoyun Şalitler'in evin önünde durmasıyla, kalabalıktan yeniden alkışlar, sevinç çığlıkları yükseldi; bekleşenler "Gilad sağ salim eve döndü" sloganları atarak sevinç gösterisinde bulundu. Şalitler ise herhangi bir açıklama yapmadan doğruca evlerine girdi. Mitzpe Hila'da Şalit'i karşılayanlar arasında, yakındaki Arap köyü Neiliya'dan gelenlerin de yer aldığı öğrenildi. Bu arada, Şalit'in geri dönüşünü kutlamak için Mitzpe Hila'ya 140 şişe şampanya getirildiği de verilen bilgiler arasında.

BABASI KONUŞTU 

5 yılı aşkın bir sürenin ardından, Filistinli bini aşkın tutuklunun serbest bırakılması karşılığında Gazze Şeridi'nden salıverilen ve bugün evine dönen İsrailli asker Gilad Şalit'in babası Noam Şalit, oğlunun ''uzun ve yorucu bir savaştan sonra evine döndüğünü'', ''kendisini Gazze'de tutanların başlangıçta kötü, ama sonraki yıllarda daha iyi davrandıklarını'' söylediğini bildirdi.

Noam Şalit, evlerine dönüşlerinin ardından kısa bir süre sonra düzenlediği basın toplantısında, Şalit'in durumu ile ilgili bilgi verdi. ''Gilad şu anda karşınıza çıkamıyor. Birkaç sene boyunca kapalı bir yerde tutulan Gilad'ın bu yeni gerçeğe alışması zor olacaktır'' diyen Noam Yalit, oğullarının çok fazla konuşmadığını, kendilerinin de ona soru sormadıklarını dile getirdi. Kendisini ilk gördüğünde çok şey söyleyemediğini belirten Noam Şalit, ''Sadece ona sarıldım'' dedi.

Noam Şalit, Gazze'deki günleri boyunca oğullarının radyo dinlemesine ve Arap televizyon kanallarını izlemesine de kısıtlı bir şekilde izin verildiğini belirtti. Baba Şalit, oğullarının uzun süre güneş yüzü görmemesinden dolayı bazı sağlık problemleri bulunduğunu, yine de sağlığının iyi olduğunu; ayrıca kaçırıldığı sırada bazı küçük yaralanmalara uğradığını, bu yaralarının tam olarak tedavi edilmediği için, bu nedenle de tedavi görmesi gerektiğini anlattı. Şalit'i evine getiren helikopterin, kalabalığın üzerinde iki tur attığını kaydeden baba Şalit, kendisini karşılamaya gelen kalabalığın görüntüsünün de Şaliti çok heyecanlandırdığını dile getirdi. ''Bu kadar insanı, bizi destekleyenleri görmek heyecan verici'' diyen Noam şalit, oğullarının kurtarılması kampanyasına destek verenlere, kendileriyle bu mücadeleye katılanlara, zor bir karar aldığını söylediği Başbakan Binyamin Netanyahu'ya, Savunma Bakanı Ehud Barak ile Genelkurmay Başkanı Beni Gantz'a da teşekkür etti.

ÖDENEN BEDEL ÇOK YÜKSEK

Noam Şalit, ''Ödenen bedelin çok yüksek olduğunu ben de biliyorum'' derken, dün İsrail Adalet Yüksek Mahkemesinin takas anlaşmasına karşı çıkan terör kurbanı ailelerin itirazlarını görüşmesi sırasında, bu ailelerle karşı karşıya gelmesinin kendisi için de çok zor olduğunun altını çizdi. İsrail ile Hamas arasında varılan anlaşma doğrultusunda, Şalit karşılığında İsrail cezaevlerinde bulunan 1027 Filistinli tutuklunun serbest bırakılması öngörülüyor. Salıverilmesi planlanan tutukluların ilk 477'si bugün serbest bırakıldı. Geriye kalan 550 tutuklunun iki ay içinde serbest bırakılmaları planlanırken, bunların ne zaman salıverilecekleri konusunda kesin bir tarih verilmedi. İsrail cezaevlerinde, tutuklu takası öncesi 5500-6000 dolayında Filistinli tutuklu bulunuyordu.