BIST 10.635
DOLAR 32,24
EURO 35,00
ALTIN 2.427,25
HABER /  GÜNCEL

Dünyanın en güçlü grubu

Bu yorumları yapan İngiliz Economist dergisi oldu. İslami tarikatları inceleyen dergi, Gülen'i manşete çekti. Yorumları da şöyle;

Abone ol İngiliz Economist dergisi İslami tarikatları konu alan bir makalesinde Fethullah Gülen hareketinin dünya genelinde ağırlığını artırmaya başladığına dikkat çekiyor.

Dergi, "Türkiye kökenli ve rakiplerine kıyasla kulağa daha mantıklı gelen bu hareketin, dünyanın önde gelen Müslüman grubu olmaya doğru ilerlediği" yorumunu yapıyor.

Yazıda özetle şöyle deniyor:

“Pensilvanya’da yaşayan Fethullah Gülen, bu ağın kalbindeki isim... “Sadece ülkesi Türkiye'de değil - Orta Asya'dan Çin'e, Endonezya ve Afrika'ya dek pek çok ülkede Müslüman dünyasının önemli figürlerinden biri. Bilime olan inancı, dinler arası diyalog ve çok partili demokrasiyi savunması, Gülen'in Müslüman olmayan çevrelerde de takdir kazanmasını getirdi.

SİSTEMLİ BİR İŞLETME GİBİ

“Duygulara hitap eden konuşma tarzıyla dinleyicilerini etkileyen Gülen'in hareketi, dikkat çekici ölçüde pragmatik ve adeta sistemli bir işletmeyi andırıyor. Küresel bir güç olarak, Gülenciler eğitimde aktif yer alıyorlar. 90 ülkede 500'ü aşkın okul kurduklarını söylüyorlar.

TÜRK MİLLİYETÇİSİ

"Türkiye'de Gülen hareketi, aşırı milliyetçiliğe denk görülüyor. Dışarıdaysa Türk milliyetçiliği izlerini taşıyan bir hareket izlenimi veriyor.

“Bir Türk gözlemci, 'Nazik Orta Asyalı bir gencin çok iyi İngilizce ve Türkçe konuştuğuna tanık olursanız, bilin ki, Gülen'in okullarında eğitim görmüştür' diyor.

“Gülen'in mesajını Batı'ya ulaştırabilmesinin bir sebebi, diğer Müslüman örgütlenmelerin genellikle çok karanlık olmaları. Ancak bu da Batılı hükümetlerini hareketin ılımlı olduğu yolundaki tutumunu otomatik olarak kabullendiği anlamına da gelmiyor.” (Kaynak: BBC Türkçe)