BIST 9.066
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.293,43
HABER /  GÜNCEL

Dünyanın en büyük bisiklet parkının temeli atıldı

16 milyon nüfuslu Hollanda'da 19 milyon civarında bisiklet bulunuyor ve dünyanın en büyük kapalı bisiklet parkı da Hollanda'da yapılıyor. Utrecht Merkez Tren İstasyonu'nun bitişiğinde yapılacak 3 katlı tesiste 12 bin 500 bisiklet park edilebilecek.

Abone ol

Eric van Schagen, Hollanda'nın internet teknolojileri konusunda tanınmış holdinglerinden birinin yönetim kurulu başkanı. Birçok Hollandalı gibi onun da en önemli tutkularından biri bisiklet.

Küçük arkadaş grubuyla, her yıl Avrupa'nın bir başka ülkesine bisikletle tatile gidiyor. Berlin, Roma, Prag, Dublin, Oslo bisikletle tatil güzergahlarından bazıları. Her yıl ortalama 15 gün süren tatiller boyunca bisikletle binlerce kilometre yol kat ediyor.

Sadece tatillerde değil. Haftasonları ve zaman zaman da işe gidip gelirken yine bisiklet kullanıyor.

Tıpkı, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve kabine üyeleri gibi.

2012 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Hollanda'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti. Gül'ün kabul ettiği Hollanda Başbakanı Rutte'nin görüşmeye bisikletle gelmesi, Türkiyeli gazetecilerin yoğun ilgisini çekmişti.

Oysa bisikletle işe gidip gelen şık giyimli siyasteçi ya da iş adamı görüntüsü Hollandalılar için günlük sıradan görüntülerden biri.

19 milyon bisiklet

Bisikletin, günlük yaşamın vazgeçilmezlerinden bir olduğu ülke bu konuda yeni bir rekora daha imza atıyor.

Dünyanın en büyük kapalı bisiklet parkı Hollanda'da yapılıyor. Utrecht kentinde temeli atılan bisiklet parkının 2016 yılında bitirilmesi planlanıyor.

Utrecht Merkez Tren İstasyonu'nun bitişiğinde yapılacak 3 katlı tesiste, aynı anda 12 bin 500 bisiklet park edilebilecek.

16 milyon nüfuslu ülkede 19 milyon civarında bisiklet bulunuyor. Her yaştan 13,5 milyon insan, yani nüfusun yüzde 84'ü bisiklet kullanıyor.

Bisiklet kullananan kadın sayısı erkeklere göre daha fazla.

Tren ve diğer toplu taşıma araçlarına bisikletle binilebiliyor. İş yeri uzakta olanlar, belli bir mesafeye kadar tren ya da otobüsle, geri kalanına bisikletle gidiyor.

Bir Hollandalı bisikletle yılda 900 kilometre yol katediyor. Ülke genelinde bisikletle katedilen mesafe ise 15 milyar kilometre.

Türkler bisiklete mesafeli

Bisiklet kullanımı en fazla "yerli" Hollandalılar arasında yaygın. Bunu Antilyanlar ve Surinamlılar izliyor. Fas kökenliler 4. sırada.

Son sırada ise Türkiyeliler bulunuyor. Türkiye ve Faslıların başını çektiği göçmenler ise ulaşım için daha çok motorlu taşıtları tercih ediyor.

Hollandalılar, küçük yaştan itibaren patlayan tekerleklerini kendilerini tamir ettikleri için bu konuda uzmanlaşmış. Bunu ek işe dönüştürenler de var.

82 yaşındaki komşum Jan da bunlardan biri. Evinin garajında, çoğunluğu yabancılardan oluşan müşterilerinin bisikletlerini tamir ediyor.

Çok fazla para talep etmiyor, benim de aralarında bulunduğum müşterilerinden. Kendine bir uğraş yaratmak daha önemli. Hem de bütçeye küçük bir katkı olarak görüyor.

Hollanda'da çocuklara çok küçük yaşlardan itibaren bisiklet eğitimi veriliyor. İlkokuldan üniversiteye kadar öğrencilerin büyük çoğunluğu bisiklet kullanıyor.

Özlelikle sabahları okula giderken ya da akşamüstü okul dönüşü, tek elle bisiklet kullanıp diğeriyle el ele tutuşan sevgililer Hollanda'nın değişmez manzaralarından biri.

Tek elle bisiklet kullanıp diğeriyle telefonda mesaj yazmak ya da yağmur altında şemsiye tutmak da bisiklet sürücülerinin olağan görüntülerinden.

Bisiklete binmek teşvik de ediliyor. Belediyeler sorumluluk alanlarına yerleşen göçmenler için bisiklet kursları düzenliyor.

Şirketler, çalışanlarını bisiklet kullanmaları için destekliyor. Bazı şirketler işe bisikletle gidip gelen çalışanlarına ek ödeme yapıyor.

Çevre, sağlık para..

Hollandalılar dünyanın en tutumlu toplumlarından biri olarak tanınıyor. Hatta bununla ilgili yaygın bir deyim de var: Kijken kijken niet kopen (Bakar bakar satın almaz)

Holandalların bisiklet tercihinin kökeninde bu tutumluluk yatıyor. En ucuz ulaşım aracı olduğu için tercih ediliyor. Sağlıklı ve çevre dostu olması da önemli bir etken.

Hollanda'da yaşam süresi uzuyor. 100 yaşın üzerindeki Hollandalı sayısı önemli ölçüde artıyor. Bunda çocuk yaştan itibaren bisiklet kullanımının da etkili olduğu belirtiliyor. Yaşlılarıın büyük bölümü günlük ulaşımını bisikletle sağlıyor.

Trafikte bisikletlilerin önceliği var. Yollarda bisikletliler için özel bölümler bulunuyor. Ülkenin her köşesi bisiklet yollarıyla birbirine bağlanıyor.

Talebin fazla olması nedeniyle bisiklet modelleri de oldukça çeşitli. Yatarak sürülenden, ön ve arkasında bebek/çocuk koltuğu olana, Harley Davidson görünümlüden engelliler için 3 tekerlekli olanına kadar çok sayıda bisiklet bulunuyor.

Ülkedeki en önemli suçlardan biri de bisiklet hırsızlığı... Her yıl 1 milyon civarında bisiklet çalınıyor. Hırsızlık özellikle büyük kentlerde yaygın.

Birçok kimse, kilitlenmemiş bisiklet gördüğünde alıp gideceği yere kadar kullanıyor. Sonra ya bırakıp gidiyor ya da kanallardan birine atıyor.

Amsterdam'daki kanallarda temizlik sırasında her yıl çok sayıda bisiklet çıkarılyor.