BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,96
HABER /  GÜNCEL

Kürtçe okul konusu bilmeceye döndü

Diyarbakır’da, dün valilik kararıyla mühürlenen ’Kürtçe okul’un mührü, bugün Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde...

Abone ol

Diyarbakır’da, dün valilik kararıyla mühürlenen ’Kürtçe okul’un mührü, bugün Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt tarafından çakmakla yakılarak söküldü.
Diyarbakır’da, dün açılan ve açıldıktan sonra Diyarbakır Valiliği’nin talimatıyla mühürlenen Kürtçe okul önünde bugün basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Kurdi-Der ve Eğitim-Sen üyeleri ile DBP Diyarbakır İl Başkanı ve vatandaşlar katıldı. Burada bir açıklama yapan Gültan Kışanak, “Biz anadilimizde, anadilimiz olan Kürtçe’de ve Kürtçe’nin farklı lehçelerinde eğitimimizi yaparak kendimizi geleceğe hazırlamak istiyoruz. Çocuklarımızı, geleceğimizdir dediğimiz çocuklarımızı eğitimle, anadilde eğitimle buluşturarak, güçlendirmek ve geleceğe hazırlamak istiyoruz. Bunun önündeki bütün engellerin kaldırılmasını arzu ediyoruz. Halkımız bugün bu engelleri kaldırmak için kendi imkanları ile sivil bir inisiyatif geliştirerek sorumluluk almış, burada Kürtçe anadilde eğitim veren bir okul açmıştır. Anadil kabul ediliyorsa, Kürtlerin varlığı kabul ediliyorsa, inkar siyasetinden vazgeçildiyse anadilde eğitim konusunda kısmi adımlar atıldıysa artık bunun halkın tüm taleplerine cevap verecek bir noktaya taşınmasının zamanı geliştir. ’Özel okullar açılabilir ve bu okul özel okul statüsünde başvursaydı, kendilerine izin verebilirdik’ diyorlar. Bu da başka bir adaletsizliktir. Herkes, bu ülkede yaşayan diğer çocuklar anadili Kürtçe olmayan çocuklar anadili Türkçe olan çocuklar nasıl ki kamusal bir hizmet olarak Türkçe eğitim veren okullardan ücretsiz olarak yararlanıyorsa, bu ülkede Kürt çocukları da kendi anavatanlarında, Amed’de, Cizre’de Yüksekova’da kamusal bir hizmet olarak ücretsiz olarak anadilde eğitim alma hakkına sahiptir. Aksini iddia ederseniz ayrımcılık yapmış olursunuz. Bu engeli kaldıralım, bu sorumluluğu taşımak istemiyorsanız, bu görevi yapmak istemiyorsanız, eğitimi yerel yönetimlere bırakın. Eğitimi tüm imkanları ile maddi kaynakları ile birlikte yerel yönetimlere bırakın biz bu görevi yapmaya talibiz” dedi.
Kışanak’ın konuşmasının ardından DBP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, eline aldığı çakmakla, dün mühürlenen okulun mührünü yakarak kapıyı açtı. Kapının açılması ile vatandaşlar, slogan atarak içeri girdi.
(İHA)